Menu Zavřít

Vzniká soukromý fond proti nelegálnímu obchodu

10. 6. 2016
Autor: Pixabay.com

Nelegální obchod se stává po celém světě čím dál vážnějším problémem. Jeho objem přesahuje 650 miliard dolarů ročně, což je těžko uvěřitelných 15 bilionů korun. Do této sumy se počítají padělané značkové výrobky, cigarety, léky, zbraně i například obchod se zvířaty. Ztráty postihují jak jednotlivé státy, tak i soukromé společnosti.

Boj proti nelegálnímu obchodu probíhá na mnoha frontách, ale zjevné je, že se mu nedaří úspěšně čelit. Postiženy jsou zejména vyspělé státy a ekonomiky, kde existuje velká kupní síla obyvatel. Jak vyplývá z aktuální studie auditorské společnosti KPMG, jen v Evropské unii přicházejí členské státy kvůli nelegálnímu obchodu s tabákovými výrobky o více než 11 miliard eur (téměř 300 miliard korun) ročně.

Nejde jen o finanční ztráty, výnosy nelegálního obchodu podle všeho posilují organizovaný zločin a jeho kapacity; ty jsou pak k dispozici například i pro podporu nelegální migrace či terorismu. Vymýcení ilegálního obchodu, který oslabuje ekonomiku a ohrožuje bezpečnost společnosti, je až příliš ambiciózním cílem pro vlády nebo soukromé společnosti jednající samostatně.

Soukromý fond s 2,4 miliardy korun

S potlačením černého trhu má pomoci iniciativa společnosti Philip Morris International (PMI), která založila fond s názvem PMI Impact. Firma bude investovat vlastní prostředky do programů boje proti nelegálnímu obchodu. Za cíl si klade spojit síly organizací i států bojujících v této oblasti a návazné kriminalitě a dosáhnout tak lepších výsledků.

EBF24

Na fungování fondu bude dohlížet expertní panel renomovaných odborníků, který bude rozhodovat o přidělování grantové podpory jednotlivým projektům. Mezi jeho významné členy patří například Jürgen Storbeck, bývalý ředitel Europolu v letech 1999-2004 nebo emeritní profesor práva na DePaul University Mahmoud Cherif Bassiouni. „Kontrola tabáku podléhá státním regulacím a boj proti pašování je způsobem, jak tyto regulace prosazovat,“ vysvětluje další člen týmu, bývalý hlavní prokurátor Mezinárodního soudního tribunálu, Luis Moreno Ocampo.

Na financování projektů ve třech vlnách je připraveno 100 miliónů USD (cca 2,4 miliardy korun). O finanční podporu mohou žádat subjekty z veřejného či soukromého sektoru, které mohou řešení problému napomoci, a to včetně těch českých. První vlna žádostí bude vyhlášena v červnu 2016 a projekty bude možné předkládat ve třech hlavních oblastech: výzkum, vzdělávání a budování povědomí o problému nelegálního obchodu a samotné potírání nelegálního obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).