Menu Zavřít

Vznikl distribuční obr

8. 2. 2008
Autor: Euro.cz

eD´system Czech

MMF24

Spojení dvou největších českých distributorů počítačů a IT techniky, společností eD´system Czech a BGS Levi Czech, je právně dokončené. K 1. únoru se firmy sloučily do jednoho subjektu, který bude vystupovat pod společným názvem eD´system Czech. Ostravská firma koupila brněnského distributora loni na podzim. Spojený podnik by měl nabízet více než 50 tisíc položek od stovky výrobců IT techniky, softwaru a digitální elektroniky. Značka BGS Levi by měla během několika měsíců zaniknout, nejsilnější českou značku počítačů – Lynx – však hodlá eD´system rozvíjet. Prodej PC s tímto brandem by se měl zvýšit z loňských 49 tisíc zhruba na 70 tisíc počítačů. „Od integrace si slibujeme především zefektivnění procesů a rozšíření služeb,“ říká Radim Galvánek, generální ředitel eD´system.
Nově vzniklý distribuční obr by měl v letošním roce dosáhnout tržeb přes 20 miliard korun, což představuje přibližně dvacetiprocentní podíl na trhu. Největšími konkurenty sloučené firmy jsou společnosti AT Computers a Tech Data Distribution. „Společnost eD´system bude mít skladové zásoby k okamžitému odběru v hodnotě miliardy korun, což představuje největší nabídku ve středoevropském regionu,“ vypočítává Daniel Kunz, dosavadní šéf BGS Levi Czech, o jehož pozici v „nově“ vzniklé firmě nebylo doposud rozhodnuto.
K financování transakce bylo podle Galvánka využito jak vlastních zdrojů eD´systemu, tak externích peněz v podobě úvěru. Ekonomické úspory se prý nejvíce projeví v oblasti skladových zásob, logistiky a služeb poskytovaných třetími stranami. „Překryv zákazníků, kteří odebírali zboží od obou firem, nám umožní snížit náklady na distribuci – stejný, nebo zvýšený objem zboží budeme rozvážet ve větších dávkách, tedy s lepším vytížením vozů. Díky klesající ceně zboží rostou v poslední době logistické náklady zhruba o deset procent ročně. Předpokládáme, že díky spojení, respektive konsolidaci dodávek, se nám podaří tento růst alespoň na dva roky zastavit,“ vysvětluje Galvánek.

Tab.: Lídři trhu před fúzí
(loňské tržby největších distributorů IT v Česku, v miliardách)
eD´system Czech 10,114
BGS Levi Czech 6,148
Pramen: uvedné firmy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).