Menu Zavřít

Vznikne gigant oční optiky. Jeho hodnota přesáhne bilion

16. 1. 2017
Autor: Mark Vegas, CC BY-SA 2.0, Flickr

Italský výrobce brýlí Luxottica se dohodl na spojení s francouzskou společností Essilor. Fúze v hodnotě 46 miliard eur (1,2 bilionu korun) vytvoří globální mocnost v odvětví oční optiky. Luxottica je největším světovým výrobcem brýlí, zatímco Essilor má vedoucí postavení v produkci brýlových čoček.

Souhrnné tržby obou firem přesahují 15 miliard eur ročně. Luxottica má tržní hodnotu asi 24 miliard eur, Essilor zhruba 22 miliard eur. Sloučená skupina bude zaměstnávat více než 140 tisíc lidí.

Investoři zprávu o fúzi vítají, cena akcií obou podniků výrazně stoupla. Společnost Essilor uvedla, že fúze má pomoci uspokojit rostoucí poptávku po dioptrických čočkách, slunečních brýlích a luxusních brýlových obroučkách. Dohodu o spojení již v neděli schválily správní rady obou firem.

Zakladatel společnosti Luxottica, jedenaosmdesátiletý Leonardo Del Vecchio, v rámci dohody získá ve sloučené skupině podíl 31 až 38 procent, a to prostřednictvím rodinného holdingu Delphin. Stane se tak jejím největším akcionářem, uvedla média. Delphin má v současné době ve firmě Luxottica podíl 62 procent.

MMF24

Del Vecchio, který se před dvěma lety vrátil do čela společnosti Luxottica, bude generálním ředitelem i výkonným předsedou sloučené skupiny. Ta ponese název EssilorLuxottica.

„Dva produkty, které se přirozeně doplňují, jmenovitě obroučky a čočky, se konečně budou navrhovat, vyrábět a distribuovat pod jednou střechou,“ uvedl Del Vecchio. „Budeme pokračovat v investicích v Itálii a ve Francii,“ dodal.

Čtěte dále:

Hodnota fúzí a akvizic letos dosáhla 93 bilionů

Vzniká světová plynařská jednička. Linde a Praxair fúzují

Rodí se tabákový gigant. BAT za zbytek Reynoldse nabízí přes bilion korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).