Menu Zavřít

Vzor bitcoin. Čtyři banky společně pracují na digitální měně

24. 8. 2016
Autor: Marko Ahtisaari CC BY-SA via Flickr

Čtveřice bankovních kolosů se spojila za účelem vytvoření nového digitálního platidla. Potenciálně jde o miliardy dolarů. Noví spojenci ale napřed musejí přesvědčit regulátory, tedy centrální banky.

Datové technologie urychlují změny ve finanční branži. Jsou si toho vědomy i čtyři z nejvýznamnějších světových bank. Deutsche Bank, švýcarská UBS, španělská Bank Santander a americká New York Mellon chtějí podle deníku Financial Times v nové virtuální měně vypořádávat mimo jiné nákupy a prodeje cenných papírů. V tom jim má pomoci i spolupráce s brokerem Icap.

Centrálním bankám chtějí strůjci nové měny svůj projekt představit, a bude-li to možné, nasadit nové digitální platidlo již zkraje roku 2018. „Dnes je obchod mezi bankami a dalšími institucemi náročný na čas i finance, protože zaměstná celá oddělení,“ řekl Julio Faura, šéf výzkumu a rozvoje v Santanderu. „Jde o to přejít na modernější a efektivnější způsoby,“ dodal.

Zamýšlená měna má stejně jako nejznámější virtuální platidlo bitcoin fungovat na bázi technologie blockchain. Ta stojí na neregulované a komplexní řadě algoritmů, skrze něž dochází k ověřování transakcí elektronickou sítí, aniž je potřeba centrální registr.

Vývoj kurzu bitcoinu k americkému dolaru

Graphical visualization of market data.

Kvůli několika nesrovnalostem ve fungování bitcoinu nyní finanční instituce technologii hlouběji prozkoumávají. Uvědomují si, že půjde o hodně reálných peněz v případě, že by s ní chtěly spojit svou budoucnost. Náklady finanční branže na clearing a vypořádávání plateb dosahují 65 až 80 miliard dolarů ročně, uvedl pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung poradce Oliver Wyman.

Dosud platí pro vypořádání transakce s cennými papíry obvykle lhůta od jednoho do tří dnů. To by se mělo s novou technologií dramaticky zrychlit. Možné přínosy digitálních měn už analyzovaly Fed, Bank of England i kanadská centrální banka. Podle někdejšího guvernéra Fedu Bena Bernankeho jde o velmi slibnou technologii.

Na vlastních projektech elektronických měn pracují i jiné finanční instituce. Americká Citigroup vyvíjí „Citicoin“, investiční banka Goldman Sachs má patent na „SETLcoin“, podobný projekt zahájila i JP Morgan. Dalším příkladem je londýnská skupina Setl založená hedgeovými fondy.

Základní obavou nadále zůstává zabezpečení. Po nedávném hackerském útoku na hongkongskou bitcoinovou burzu Bitfinex se rozhodně nezmenšila.

Čtěte také:

EBF24

Hackeři si vyhlédli české oběti. Na Facebooku

Bitcoiny nejsou peníze, rozhodl americký soud


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).