Menu Zavřít

VZPOMÍNKY NA VIKTORA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T a j n é     s l u ž b y

Podezření o spolupráci Viktora Koženého s StB obsahuje tajná zpráva, kterou si na počátku kuponové privatizace dala vypracovat vláda. Minulý pátek to oznámila ČTK s odvoláním na nejmenovaný zasvěcený zdroj. Fakt, že Kožený byl nějakým způsobem prověřován, potvrdil i tehdejší ministr pro privatizaci a první šéf Fondu národního majetku Tomáš Ježek. „Podle zdroje čerpajícího údajně z evidence FBI zde, což znamená ve Spojených státech, byl Kožený kontaktován prostřednictvím agenta StB agentem KGB, citoval zdroj z důvěrné zprávy.

Agent KGB údajně nabízel Koženému úhradu výdajů za studium na Harvardově univerzitě. Spolupráce Koženého s tajnými službami nicméně nebyla prokázána. Sám Kožený minulý týden v reakci na článek týdeníku EURO (2/98) nařčení ze spolupráce s KGB odmítl.

„Česká vláda iniciovala šetření, kdo pan Kožený je, tehdy o to požádala pana generálního prokurátora Brunnera. Zprávu vláda obdržela, o KGB v ní však nebylo nic, řekl Ježek. Naopak jakékoliv prověřování minulosti Koženého popřel advokát Tomáš Sokol, v inkriminované době český ministr vnitra.

„Ano, Kožený a lidé v jeho okolí byli prověřováni. Ukázalo se, že jeden z jeho nejbližších spolupracovníků byl rezidentem I. správy StB v Británii, vzpomněl si naopak bývalý člen vedení federálního ministerstva vnitra. Prověřování podle něj řídil sám tehdejší ministr Ján Langoš.

„Ničeho takového si nejsem vědom, na nic takového si nepamatuji a velmi, velmi pochybuji, že by něco takového mohla být pravda, odmítl existenci zprávy o Koženém Václav Klaus, v této době federální ministr financí. O možné spolupráci Koženého s tajnou službou informovala v říjnu irská televize RTE a krátce předtím list Daily Mail, který článek v podobném duchu přinesl již před šesti lety. Klíčem k odhalení tajemství je podle listu kromě tajné zprávy objednané bývalou českou vládou také tlustý osobní spis na Harvardově univerzitě, kde Kožený studoval.

Podle neověřených informací si předchozí česká vláda dala Koženého prošetřit prostřednictvím americké firmy Kroll Associates. The Daily Mail již v roce 1992 napsal, že zprávu mělo v rukou „několik ministrů a několik bývalých ministrů . Bývalý ministr Ježek však o zprávě agentury Kroll nic neví.

„Lidé, kteří mají kontakty na vládu, uvádějí, že firma Kroll se dotazovala 20-25 lidí (…) O zprávě agentury v současné době ví několik ministrů a exministrů, kteří mají dokument také k dispozici, uvedl tehdy The Daily Mail. Ze zpráv, které byly získány při vyšetřování, rovněž údajně vyplývá, že Kožený o sobě poskytoval nevěrohodné informace. „Máme seznam 85 obvinění - od toho, že jsem agent KGB a CIA, až po to, že kupuji nebo prodávám akcie příliš vysoko. Byl jsem obviňován úplně ze všeho, řekl Kožený koncem října v rozhovoru pro irský časopis Sunday Tribune.

EBF24

Kožený získal v roce 1995 irské občanství díky tomu, že investoval milion liber do místní softwarové firmy. Reportáž irské televize RTE, v níž bylo vzneseno podezření z jeho údajné spolupráce s KGB, přiměla irské ministerstvo spravedlnosti k tomu, že přidělení občanství bohatým investorům přezkoumá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).