Menu Zavřít

Vzpoura Porošenkova muže? Saakašvili chce očistit Ukrajinu

24. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili chce politické prostředí na Ukrajině vyčistit od zkorumpovaných elit. Vládu a parlament ovládají zloději a spodina společnosti, říká muž, který je ve své domovině stíhán pro zneužití pravomocí a podezření z podílu na smrti expremiéra Žvaniji.

Saakašvili je od roku 2013 v exilu. S politikou nicméně neskončil. V roce 2015 získal ukrajinské občanství a stal se poradcem prezidenta Petra Porošenka. Vliv na něj měl údajně i během dřívější „oranžové revoluce“, kdy byl Porošenko politicky aktivní po boku Viktora Juščenka. Od května minulého roku pak Saakašvili působil jako gubernátor oděské oblasti, kde měl na starost boj proti korupci.

Nyní chce své protikorupční tažení Saakašvili posunout na zcela jinou úroveň. Osmačtyřicetiletý politik začátkem listopadu složil funkci gubernátora a podle některých médií tím doslova vyhlásil válku svému bývalému spojenci Porošenkovi. Spolu s tím založil i vlastní opoziční stranu Vlna, která se nijak netají záměrem uskutečnit v zemi co nejdříve předčasné volby.

Zruší EU Ukrajincům víza? Přečtě si o tom:

Otevře se EU Ukrajincům? Diplomaté podpořili zrušení víz

Ukrajina

„Cítím se jako znovuzrozený,“ sdělil Saakašvili v rozhovoru pro ruský list Kommersant. Prý je připraven napravit „historickou chybu“, která na Ukrajině nastala hned po dvou revolucích: té oranžové v roce 2004 a hnutí Euromajdanu o deset let později.

Chyba podle něj vězí v tom, že se vítězným silám nepodařilo plně nahradit elity v zemi. Na Ukrajině podle Saakašviliho stále přežívá sovětská mentalita, ačkoliv sovětských reliktů v podobě monumentů se země již zbavila. A to je podle něj nutné změnit. Bývalý gruzínský prezident, který v roce 2008 proslul vyhrocenou situací s Ruskem během konfliktu o Jižní Osetii, tak podle svých slov hodlá vytvořit novou ukrajinskou politickou elitu podobně, jako to učinil v roce 2003 během tzv. Revoluce růží v Gruzii.


Přečtěte si o nadějích Ukrajinců na vzkříšení výroby největšího dopravního letadla na světě:

Ukrajina chce obřího Antonova. Zaplatit ho mají Číňané


„Uvidíme,“ odpověděl Saakašvili Kommersantu na otázku, zda plánuje své politické zkušenosti přetavit v další formu revoluce i na Ukrajině. „Vše závisí na okolnostech. Lidé na Ukrajině byli podvedení a jsou naštvaní,“ dodal. „Měli jsme tady revoluci se spoustou mrtvých,“ sdělil Saakašvili serveru Daily Signal. „A lidé mají v porevoluční době právo žádat revoluční změny,“ dodal. „Naším cílem je vyměnit politickou elitu, nebo spíše zloděje a spodinu společnosti, kteří v současnosti ovládají parlament a v konečném důsledku i celou ukrajinskou vládu,“ cituje bývalého gubernátora Oděsy server Rbth.

Současný ukrajinský prezident Porošenko se v posledním roce potýká s klesající popularitou. Na veřejnost prosákly informace o „offshoreových“ aktivitách jeho firem v souvislosti s kauzou Panama Papers. Nevoli velké části Ukrajinců rovněž vzbudila nedávná majetková přiznání vládních úředníků překypující luxusem. Podle určitých hlasů jsou důkazem rozbujelého korupčního chování nově ustaveného ukrajinského establishmentu.

O rozbouřené situaci na Ukrajině a jejích vypjatých vztazích s Ruskem čtěte více:

Lídři Francie, Ruska a Německa chystají summit o Ukrajině

Rusko přezbrojuje. Na Krym dodalo nejmodernější rakety

EBF24

Kolem Krymu přituhuje. Porošenko nařídil pohotovost

 Petro Porošenko


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).