Menu Zavřít

Vzpoura proti Trumpovi. Americká města zůstanou součástí klimatické dohody

2. 6. 2017
Autor: čtk

Proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa ustoupit od pařížské dohody z roku 2015, která je celosvětovým ujednáním o ochraně klimatu, se bouří americká města. Chtějí být její součástí bez ohledu na Trumpův záměr. Proti prezidentovi se postavil i vynálezce a inovátor Elon Musk, který kvůli tomu odstoupil z Trumpovy byznysové rady. Rusko i Čína v reakci na Trumpovo rozhodnutí přispěchaly s ujištěním, že se dohody budou držet.

Pařížský dokument o globálním snižování emisí skleníkových plynů loni v září schválila administrativa tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy. O dohodě ale nehlasoval Senát, takže není pro USA právně závazná. Trump svoje rozhodnutí od dohody odstoupit oznámil ve čtvrtek.

Miliony Američanů však zřejmě zůstanou její součástí i nadále. Už loni v listopadu totiž proti možnosti vyvázat se z dohody ostře vystoupil starosta Los Angeles Eric Garcetti, který inicioval sepsání otevřeného dopisu vyzývajícího Trumpa k přehodnocení svého záměru. Pod dopis se podepsalo dalších sedmdesát starostů z měst napříč Spojenými státy. Garcetti pak v lednovém rozhovoru pro server Quartz ještě přitvrdil: „Pokud bychom ustoupili z pařížské dohody, tak vám řeknu, co uděláme: přijmeme ji místně.“

Zdá se, že nešlo jen o plané výhrůžky. Na nejnovější vývoj nyní zareagoval starosta New Yorku Bill de Blasio. „Vezmeme celou věc do vlastních rukou. Mám v plánu podepsat výkonné nařízení, které potvrdí závazek New Yorku vůči pařížské dohodě,“ napsal na twitteru.

Pod Garcettiho dopis se podepsali kromě jiného starostové šesti největších měst se souhrnným počtem obyvatel 21 milionů. Zatím nespecifikovanou reakci slíbil i Jerry Brown guvernér Kalifornie, nejlidnatějšího státu USA s 40 miliony obyvateli.

Trumpův postoj naštval i vizionáře Elona Muska, který byl členem jeho byznysové rady. Býval kvůli tomu kritizován, sám však oponoval tím, že je lepší mít slovo u klíčových otázek než jen přihlížet. Odstoupení od klimatické dohody bylo však poslední kapkou a Musk na twitteru potvrdil, že v radě končí. Zvrátit Trumpovo rozhodnutí se snažil i šéf společnosti Apple Tim Cook, který americké hlavě státu kvůli tou volal ještě v úterý.

Proti rozhodnutí protestovalo vedení dvou desítek velkých amerických firem. Podle šéfa konglomerátu General Electric Jeffa Immelta si průmysl už nemůže dovolit záviset na vládě, ale vést boj za čistší životní prostředí bez ní.

Trump uvedl, že USA se nyní pokusí vyjednat nové podmínky dohody, jejíž současná podoba je k nim prý nespravedlivá. Například francouzský prezident Macron ale Trumpovi vzkázal, že ohledně pařížské klimatické dohody již není nic, o čem by se dalo vyjednávat.

Tvrdé kritiky se Trumpovi dostalo z Evropy. Kancléřka Merkelová prohlásila, že jeho kroku lituje a její země zesílí snahu v odpovědné klimatické politice. „Můžete odstoupit od klimatické dohody, ale nikoliv od klimatických změn, pane Trumpe,“ napsal šéf koaličních sociálních demokratů Martin Schulz.

Rusko i Čína slíbily, že se dohody budou držet

Rusko a Čína na čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa reagovaly ujištěním, že se dohody o klimatu naopak budou držet.

„Rozhodli jsme se ke klimatické dohodě připojit a myslím si, že toto rozhodnutí nebudeme měnit,“ prohlásil dnes místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič.

Také Čína, která patří s USA k největším znečišťovatelům ovzduší na světě, dnes slíbila, že „dodrží svůj závazek a bude bojovat proti klimatickým změnám“.

„Pařížská dohoda je nejširší dohodou mezinárodního společenství v oblasti ochrany životního prostředí. Účastníci dohody by si měli vážit tohoto výsledku, k němuž nebylo snadné dospět,“ řekla na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

CIF24

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.

Dále čtěte:

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon

CO2 ke globálnímu oteplování zásadně nepřispívá, tvrdí Trumpův hlavní ekolog

Klima ne, volný obchod ano. Státy G7 složitě hledají shodu


  • Našli jste v článku chybu?