Menu Zavřít

Walesa agentem tajné policie? Rukopis se shoduje

31. 1. 2017
Autor: ČTK

Experti potvrdili, že rukopis legendárního vůdce protikomunistického hnutí Solidarita, prvního přímo zvoleného polského prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Lecha Walesy se shoduje s písmem agenta polské komunistické tajné policie pod krycím jménem Bolek.

Podle zástupce polského generálního prokurátora a šéfa vyšetřovatelů Institutu národní paměti (IPN) Andrzeje Pozorského „není pochyb o tom“, že Walesa s tajnou policií na počátku 70. let spolupracoval. Walesova čerstvá reakce zatím není k dispozici.

Opozice pokládá tato odhalení za součást vyřizování účtů vůdce vládního tábora Jaroslawa Kaczyńského s Walesou, se kterým kdysi úzce spolupracoval, než se rozešli ve zlém. Historici působící mimo IPN zase zdůrazňují skutečnost, že se Walesa dokázal s tajnou policií rozejít.

Walesa čelil obviněním ze spolupráce s tajnou policií už v minulosti. Všechna opakovaně odmítl a označil za lživá. V roce 2000 ho zvláštní lustrační soud zprostil obvinění ze spolupráce se státní bezpečností. Polská společnost je ovšem v pohledu na jeho případ dlouhodobě rozdělena.

Vzorky neposkytl

Walesův právní zástupce Jan Widacki dnes řekl televizi Polsat News, že záležitost zdaleka nepovažuje za uzavřenou a možná bude požadovat nový grafologický rozbor. Třiasedmdesátiletý Walesa je nyní podle něj na cestě do Latinské Ameriky, kde se má zúčastnit jedné konference. Podle webu Wprost.pl lze Walesovu reakci očekávat nejdříve ve středu.

Vyšetřovatel Pozorski na tiskové konferenci podle agentury AFP hovořil o několika ručně psaných dokumentech, mezi nimiž je podle něj závazek Walesy o spolupráci s tajnou policií podepsaný jeho vlastním i krycím jménem a 17 stvrzenek na peníze vyplacené agentu Bolkovi.

Pozorski dodal, že autenticitu dokumentů prověřili soudní znalci z Krakova, kteří je porovnali s dalšími četnými ručně psanými záznamy Lecha Walesy, například s žádostmi o pas nebo o stavební povolení. Walesa vzorek svého písma grafologům podle něj poskytnout nechtěl.

Z dějin nezmizí

Šéf IPN Jaroslaw Szarek prohlásil, že badatelé ústavu už před lety dokázali, že Walesa byl od prosince 1970 do června 1976 tajným spolupracovníkem tajné policie, donášel na své kolegy a bral za to peníze. Walesovo vědomí o existenci složky mohlo podle něj ovlivnit některá jeho rozhodnutí, která učinil po pádu režimu, včetně rozhodnutí z doby, kdy byl prezidentem, tedy mezi lety 1990 až 1995. „Tato otázka zůstává otevřená,“ dodal. Zdůraznil, že IPN „nemá v úmyslu vymazat Walesu z polských dějin“.

„Vše, co jsme se dnes dozvěděli, je součást války s Lechem Walesou a polskými dějinami, kterou roky vedou (vládní strana) Právo a spravedlnost (PiS) a Jaroslaw Kaczyński. PiS vynáší rozsudek nad Walesou, nad polskými dějinami,“ prohlásil předseda opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Připomněl, že svého času právě bratři Kaczyńští prosadili Walesu do funkce prezidenta, než se rozešli ve zlém.

Složka agenta s krycím jménem Bolek se našla v pozůstalosti posledního polského komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka. Spis obsahuje 575 stran; většinou jde o hlášení ručně psaná tajnými policisty, některé listiny ovšem psal přímo Bolek.

MMF24

Podle těchto záznamů spolupracoval Bolek se Státní bezpečností (SB) intenzivně od prosince 1970 do července následujícího roku. Poté styky slábly a v roce 1973 prý již byly téměř na nule; formálně byla spolupráce ukončena v červnu 1976.

Dále čtěte:

Sobotka se vzepřel Zemanovi. Nepodepíše jmenování Srpa, kvůli stykům s StB

Krycí jméno Sázkař. O Michala Horáčka se zajímala StB

Robejšek v hledáčku StB: Platon chtěl milost


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).