Menu Zavřít

Waleské město investuje miliony do „antisexových“ toalet. Páry odradí alarm i vodní trysky

20. 8. 2019
Autor: Shutterstock

Město Porthcawl v jižním Walesu plánuje investovat více než 170 tisíc liber (4,7 milionu korun) do veřejných toalet, které lidem zabrání mít uvnitř sex. Nový projekt bude obsahovat speciální detektory, které zaznamenají prudký pohyb i vstup více než jedné osoby. Lidé na sociálních sítí toalety kritizují. Nemyslí podle nich na malé děti i zdravotně postižené jedince, kteří se bez asistence další osoby neobejdou.

Porthcawl, přímořské město v jižním Walesu, přišlo s řešením, jak zabránit vstupu na veřejné toalety těm, kteří se je chystají použít s jiným úmyslem, než je vykonávání potřeby. Investovalo proto zhruba 170 tisíc liber (více než 4,7 milionu korun) do instalace modelu, který rozpozná vandalismus či sexuální aktivitu. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Toalety budou totiž obsahovat speciální senzory, které kromě nepatřičných pohybů rozeznají také přítomnost více než jedné osoby, a to na základě hmotnosti. V případě, že váha v podlaze zaznamená více osob, spustí odrazující opatření v podobě alarmu, otevírajících se dveří či vodního proudu, jehož úkolem bude zasáhnout nezvaného jedince.

Na záchod po jednom

Někteří lidé na sociálních sítích však s novým projektem nesouhlasí. Nemyslí podle nich na ty, kteří se bez asistence jiné osoby neobejdou. „Je to děsivé. Jsem zdravotně postižený člověk, který hodně padá a občas potřebuje asistenci. To teď jako budu ještě řešit, kde mohu použít veřejné toalety bez toho, aniž bych se ponížil?“ napsal jeden z uživatelů Twitteru.

Jiní jedinci považují projekt za diskriminaci lidí s nadváhou: „Podlahy citlivé na hmotnost, co detekují více než jednoho uživatele? S jakou základní váhou počítají? Vážím tolik co dva dospívající! A co lidé, kteří potřebují pomoc nebo musejí doprovodit své děti?“


Čtěte: Sex bez svádění: nesmělým mileniálům má pomoci technologie LoveSync

 Nesmělý pár, ilustrační foto


„Přestavbou veřejných toalet chce městská rada Porthcawl docílit toho, že bude město dobrým místem pro život, práci i návštěvu,“ hájí milionový projekt člen rady Mike Clarke.

MMF24

Maximálně deset minut

Nové toalety mají zabránit i tomu, aby v jejich prostorách přenocovali lidé bez domova. Pokud tedy člověk zůstane na toaletě příliš dlouho, spustí se varovná zpráva a vypne se světlo i topení. Každou noc navíc proběhne automatizovaný desetiminutový proces hlubokého čistění pomocí vapek zabudovaných v podlaze a stěnách.

I tento záměr se ze strany uživatelů Twitteru dočkal negativních ohlasů. „Pokud je někdo bez domova a je natolik zoufalý, aby spal na toaletách, tak potřebuje pomoc, a ne technologie, které ho odtamtud vyženou.

Dále čtěte:

Japonští vědci vyvíjejí robotický ocas pro lidi. Má jim pomoci s rovnováhou

Rádi sdílíte fotky na sociálních sítích? Perth kvůli podobným nadšencům nainstaluje speciální toalety

Chybné vydání Harryho Pottera se vydražilo za 800 tisíc korun, původní majitelku stálo jednu libru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).