Menu Zavřít

Wikov Industry koupil německého výrobce převodovek Gmeinder Getriebe Gruppe

27. 3. 2019
Autor: čtk

Česká firma Wikov Industry, výrobce převodovek pro kolejová vozidla, koupila německou konkurenční firmu Gmeinder Getriebe Gruppe (GGG).

Gmeinder Getriebe Gruppe vyrábí převodovky a pohony zejména pro lokomotivy, tramvaje, speciální kolejová vozidla, příměstské a regionální vlaky. Mimo jiné se firma zaměřuje na poskytování servisních služeb, údržbu a opravy kompletních převodovek a jejich součástek.

„Výrobky Gmeinderu doplňují naše současné produktové portfolio. Gmeinder je velice silný v servisu a údržbě převodovek a také ve výrobě sofistikovaných převodovek pro speciální kolejová vozidla. Chceme tyto aktivity rozšířit, splnit očekávání zákazníků a najít nové příležitosti na trhu“, uvedl generální ředitel Wikov Industry Antonín Růžička.

GGG je skupina pěti společností se sídlem v Mosbachu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Vznikla v roce 1913. V současnosti v ní pracuje více než 100 zaměstnanců, roční obrat je přibližně 400 milionů korun. Nový majitel bude nadále používat obchodní značku Gmeinder a hodlá ji na trhu dále rozvíjet.

Skupina Gmeinder se v budoucnu zaměří na dodávky speciálních převodovek pro specifické projekty a servis včetně oprav převodovek všech značek pro kolejová vozidla. Wikov a Gmeinder využijí vzájemné spolupráce výměnou know-how zejména v produktivním obrábění součástek nebo chemicko-tepelném zpracování.

Společnost Wikov Industry vznikla v roce 2002. Navázala na výrobu průmyslových převodovek a převodových zařízení v Hronově a Plzni. V Česku patří mezi její firmy plzeňský Wikov Gear, hronovský Wikov MGI, Wikov Sázavan a Detail CZ. Celá skupina Wikov Industry v současnosti zaměstnává zhruba tisícovku lidí. Podle posledních údajů ze Sbírky listin se v roce 2017 dostala do čistého zisku 54,2 milionu korun ze ztráty 192,9 milionu v roce 2016. Obrat firmy v roce 2017 meziročně vzrostl zhruba o desetinu na 2,03 miliardy korun.

Majitel Wikovu Wichterle: Jdeme na východ i na západ

Majitel strojírenské skupiny Wikov Industry Martin Wichterle

EBF24

Dále čtěte:

Vikingové z Vlašimi. Obrat obalové firmy se blíží miliardě korun

Mýdlo s jelenem se vrací

Zakladatel Climaxu Jakubec: Věděl jsem, že firmu předám někomu schopnějšímu

Odkazuji ti podnik, dítě moje aneb Předávání firem v Česku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).