Menu Zavřít

Woods se vrací k Nike

23. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Famózní golfista opět změnil driver

Délka odpalů byla vždy jednou z velkých zbraní Tigera Woodse. V posledních letech však světová jednička začala pozice na předních místech statistik drivů pomalu vyklízet.
Ztráta bezprostředního kontaktu s nejužší špičkou „bombarďáků“ Woodse až tolik trápit nemusí, v žebříčku hráčů s nejdelší průměrnou délkou odpalů si drží místo na začátku druhé desítky. O mnoho hůře je na tom ovšem s přesností ran. Na nízko střižené hrací ploše totiž skončí jen 62 procent jeho drivů. V tomto ohledu se Woods nachází daleko ve druhé stovce hráčů na US PGA Tour a v praxi to pro něj znamená, že více než třetinu druhých ran hraje z obtížných pozic ve vyšší husté trávě.
Na konci července tohoto roku proto nejlepší golfista planety odložil driver Nike, s nímž od února 2002 hrál, a vrátil se ke starému modelu Titleist 975D. Ani tato hůl však jeho problémy nevyřešila, ba spíše naopak. Rány se sice o něco prodloužily, ale přesností si Američan ještě více pohoršil, klesl dokonce pod 60 procent.
Nezvyklou situaci řešil Woods další výměnou - již po čtyřech turnajích. Tentokrát ovšem nesáhl do minulosti, nýbrž zcela opačným směrem a do svého bagu zařadil prototyp zbrusu nového driveru z dílny Nike, černo-oranžový Ignite. S objemem 335 cm3 je Ignite největším driverem, s nímž kdy Woods hrál. Velikost hlavy předešlého modelu Nike Forged byla 300 cm3 a Titleistu 975D dokonce jen 265 cm3.
Podle původních záměrů měl Tiger Woods, jemuž pětiletý sponzorský kontrakt se společností Nike přinese více než 125 milionů dolarů, začít používat Ignite až od začátku roku 2004, krizová situace však celý proces testování urychlila.
A výsledky? Hned při premiéře s novou holí si slavný hráč připsal vítězství, o to cennější, že šlo o turnaj American Express Championship, jeden z podniků čtyřdílné série světových šampionátů s kompletní golfovou elitou v poli.
Tiger Woods se nyní nachází v poslední fázi přechodu od Titleistu k Nike. V roce 2000 vyměnil míče a o rok později také železa. S novým driverem Ignite přibral do výbavy i sand-wedge a ze staré sady Titleistu mu zbývají již jen tři hole – dřevo 3, lob-wedge a putter.

ebf - tip - debata

Tiger Woods – statistiky 2003
(k 21. 10. 2003)

  • Počet vítězství: 5 (Buick Invitational, WGC Accenture Match Play, Bay Hill Invitational, Western Open, WGC American Express)
  • Umístění v Top 10: 11
  • Průměrné skóre: 68,13
  • Průměrná délka odpalů: 270,2 m
  • Nejdelší odpal: 333 m
  • Přesnost odpalů: 62 %
  • Počet patů na kolo: 28,47
  • Záchrana z písku: 57,3 %
  • Výdělky 2003: $ 6,278,746
  • Výdělky celkově: $ 39,382,598

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).