Menu Zavřít

WRESTLING S NOMUROU

30. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Předehru zápasu ve wrestlingu připomíná jednání státu s Nomurou. Ministerstvo financí jednoznačně prohlašuje: Nomura by ještě měla doplatit za škody, které nám hospodařením v IPB způsobila. Z druhé strany se zase ozývá: Zažalujeme vás u mezinárodní arbitráže a zaplatíte miliardu dolarů. Nakonec to možná i jako ve wrestlingu skončí. Padne pár děsivě vyhlížejících ran a soupeři se rozejdou po svých.

Pozadí sporu je skutečně dosti komplikované a z hlediska standardních obchodních zvyklostí mají máslo na hlavě obě strany. Nomura se dovolává zákona o ochraně investic, ale reálně může mít vůbec problém dokázat, zda nějakou investici udělala, tedy kromě té do Českého piva, a ta je pro ni bezesporu velmi úspěšná. Operace s akciemi a podřízenými dluhopisy IPB pro ni byla pouze obchodním nástrojem k naplnění již zmíněného pivovarnického cíle. Takové praktiky přitom arbitři nevidí zrovna rádi.

Česká vláda ovšem nemůže spoléhat na to, že na její operace k ozdravení Komerční banky a České spořitelny lze nazírat pouze jako na liliově bělostné. Stát od těchto bank odkupoval aktiva za netržní ceny, a výrazně jim tak pomohl. Navíc poskytl ostatním akcionářům těchto bank neoprávněný majetkový prospěch.

Richard Wagner z kanceláře Wagner, Pokorný & spol. v deníku Právo soudí, že nelze považovat za diskriminační obecné po–čínání státu na trhu. Tvrdí, že by muselo jít o konkrétní znevýhodnění Nomury, například oproti ostatním akcionářům IPB.

Jenže jsou zde i zcela opačné názory. Například Vladimír Balaš, ředitel Ústavu státu a práva ČAV, přední odborník na investiční právo a arbitr haagské arbitráže, tvrdí, že státní pomoc obchodní společnosti lze interpretovat jako vyvlastňovací akt vůči jí konkurující firmě. Existuje na to prý již i judikát. To bychom se mohli ocitnout v nepěkné pozici.

CIF24

Z toho by zase vyplývalo, že navrch bude mít Nomura. Ale stále se jedná a asi i jednat bude. Ministerstvo financí se hodně spoléhalo, že bude moci jako argument použít prokázanou trestnou činnost v bance. S tím je to však nalevačku, protože policie sice rozdala pár obvinění, ale hmatatelný výsledek není nikde vidět. Ani obvinění viditelně neprojevují obavy z toho, že by skončili skutečně za mřížemi.

Nejde však jen o spor stát versus Nomura. V pozadí se rýsuje nové přerozdělování vlivu v kabinetu. Nový ministr financí má zřejmě trochu odlišné názory na operaci s IPB, než měl jeho předchůdce Pavel Mertlík. Toho využívají ti, kteří by se s Nomurou rádi dohodli možná i na nějakém odškodném na oplátku za jinou – řekněme – pomoc. To jsou ovšem velmi nezodpovědné a pro daňového poplatníka drahé hrátky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).