Menu Zavřít

YANKEES GO HOME

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Vláda opět odložila rozhodnutí o privatizaci energetického sektoru. ČSSD tak učinila za absolutního souhlasu ODS, svého smluvně opozičního partnera. O den později americký koncern Texas Utilities, který je majitelem britské Eastern Group a vlastní také dvaadvacet procent akcií Severomoravské energetiky ohlásil, že tento podíl již nechce dál držet.

Američany znechutily čtyři roky balamucení od českých premiérů a ministrů. Manažeři Texas Utilities na základě rozhovorů s vládními úředníky po čtyři roky ujišťovali akcionáře, že vložené investice se jim vrátí, protože v Česku začne privatizace a liberalizace trhu. Vlastníci z USA pak pokaždé s rozčarováním zjistili, že čeští státní úředníci jejich manažery vodili za nos.

Texas Utilities byl čtyři roky seriózním akcionářem Severomoravské energetiky a otevřeným partnerem vlády. Obecní akcie začal kupovat až poté, co dostal ústní souhlas od ministra Mertlíka. Ve Velké Británii je tato firma nejspolehlivějším podnikem, co se týče dodávek, a za deset let podnikání snížila cenu energie v reálných cenách o třicet procent. Zkrátka umí úspěšně podnikat tam, kde je liberalizovaný trh.

A kdo zůstane u nás? Kromě švédského Wattenfallu ve Východočeské energetice zůstaly v osmi energetických distribučních společnostech výhradně německé a rakouské podniky. Vedle Němců a Rakušanů získala podíly v distribuci plynu ještě SPP Bohemia. Němci i Rakušané se však teprve učí podnikat na částečně liberalizovaném trhu. U SPP Bohemia nemůže být o podobných zkušenostech řeč vůbec. Taková situace není výhodná ani ekonomicky, ale ani geopoliticky. Není to útok na investory, kteří se zde rozhodli zůstat, ale vyjádření lítosti nad budoucím jednotvárným obrazem energetického sektoru u nás se všemi negativními důsledky pro zákazníky.

„Vláda s potěšením konstatovala, že se stanoviska ministerstev financí a průmyslu a obchodu sblížila a že pole jejich shody dnes činí devadesát procent. A doporučila, aby zmíněná ministerstva pokračovala v jednání na zbývajících deseti procentech, uvedl Zeman.

MMF24

Každý ale ví, že o procenta nejde. Skutečné důvody popsala firma Texas Utilities: „Ačkoliv česká vláda se ústně zavázala dokončit privatizaci energetiky před koncem svého volebního období v roce 2002, nebyla dosud přijata ani metoda, ani časový harmonogram. Vláda letos schválila energetickou politiku a projednává návrh energetického zákona. Budoucí struktura českého energetického trhu zůstává nicméně nejasná, což platí i o metodě a časovém harmonogramu otevření trhu pro konkurenci.

Texas Utilities se však těžce mýlí, když tvrdí, že struktura českého energetického trhu je nejasná. Je totiž nad slunce jasnější, avšak ne pro lidi, kteří vyznávají hodnoty, na kterých se vybudovala úspěšná firma, která nyní ze severní Moravy odchází. Chápou ji jen ti, kteří vymysleli a dennodenně naplňují toleranční patent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).