Menu Zavřít

Z afghánského Bagrámu se vrátili poslední čeští vojáci. Nyní je čeká dvoutýdenní karanténa

30. 4. 2020
Autor: Martin Siebert/Euro

Z Afghánistánu se ve čtvrtek vrátila poslední část českých vojáků, kteří měli na starosti ochranu spojenecké základny Bagrám. Její střežení armáda ukončila na konci března. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V zemi i nadále zůstávají jiné české jednotky, které se specializují na výcvik afghánských speciálních sil a podporu aliančních sil.

Na kbelské letiště dnes přiletělo posledních 39 příslušníků 13. strážní roty. Z vojenské základny byli převezeni do Centra biologické ochrany Těchonín, kde budou v preventivní dvoutýdenní karanténě. V Afghánistánu byli od poloviny loňského října. "Na základě požadavku spojenců, kterým česká strana vyhověla, došlo k prodloužení našeho působení o tři měsíce. I s tímto prodloužením délky mise u žádného vojáka výrazně nepřesáhla sedm měsíců. Navíc jsme na tuto možnost byli již před odletem do Afghánistánu upozorněni," uvedl velitel roty kapitán Josef Kozelek.

Vojáci měli na starosti kontrolu okolí základny Bagrám, spolupracovali při tom s americkými, gruzínskými a afghánskými vojáky. Za úkol měli zamezit nepřátelským aktivitám namířeným proti letecké základně. Jednotka proto vyjížděla na hlídky do okolí, podílela se také na výcviku a pomoci afghánským bezpečnostním silám. V dubnu pak připravovala materiál, který používala, na převoz zpět do ČR.

Navrátivší se 13. strážní rotu tvořilo 173 příslušníků převážně ze 43. výsadkového praporu z Chrudimi, kteří byli doplněni personálem podle potřebné specializace z dalších útvarů a zařízení Armády ČR.

V Bagrámu přišla armáda o osm mužů

Česká armáda hlídala Bagrám od roku 2013, při úkolu se vystřídalo přes dva tisíce vojáků. "Naše mise na základně Bagrám skončila. Byla to náročná mise, která stála život několik našich vojáků. Vždy jsme ale úkol ochrany a obrany základny bezezbytku splnili. Jsem hrdý na naše vojáky," uvedl generálmajor Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace. Při dvou atentátech na české hlídky v okolí Bagrámu zemřelo osm českých vojáků.

KL24

První strážní rotu ještě pod velením mise ISAF tvořili příslušníci 73. tankového praporu v počtu 149 vojáků. Ve výstavbě kontingentů se průběžně střídaly prapory 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. Pouze v jednom případě kontingent vytvářel 102. průzkumný prapor z Prostějova.

  • Našli jste v článku chybu?