Menu Zavřít

Z bankrotu pomůže i prodej patentů

20. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Kodak

ebf - tip - debata

Jedna z nejznámějších firem Ameriky, výrobce fotoaparátů Kodak, požádala minulý čtvrtek o ochranu před věřiteli. Legenda založená v roce 1880 neustála přechod na moderní technologie a mohutný nástup digitálních fotoaparátů, jež sama vynalezla. Ještě před patnácti lety byla její tržní kapitalizace 31 miliard dolarů, pak klesla dokonce pod 150 milionů.
Ochranu před věřiteli skrytou pod takzvanou kapitolou 11, o niž v minulosti žádaly například společnosti Lehman Brothers nebo General Motors, chce spolu s půjčkou 950 milionů dolarů od skupiny Citigroup využít k reorganizaci firmy tak, aby mohla pokračovat v podnikání a zachovala 17 tisíc pracovních míst.
„Představenstvo i vedení společnosti věří tomu, že jde o nutný a správný krok k zajištění budoucnosti Kodaku,“ uvedl v prohlášení šéf firmy Antonio Perez s tím, že bude pokračovat v transformaci, snižování nákladů a prodá některé ze svých 1100 digitálních patentů, což firmě radila investiční banka Lazard. Ochrana se netýká poboček Kodaku za hranicemi USA, ty by měly dostát závazkům vůči všem dodavatelům.
Do budoucna se firma, která kdysi dominovala svému oboru a pomohla ke vzniku snímků z přistání na Měsíci, chce zaměřit na prodej spotřební elektroniky a tiskáren. O to se Kodak pod Perezovým vedením snaží už nějakou dobu, ale od roku 2007 se společnost potácí ve ztrátách. Na konci loňského září její závazky převyšovaly celkový majetek o 1,65 miliardy dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).