Menu Zavřít

Z černé díry až na vrchol

30. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Rusko se konečně honosí ratingem vhodné investice

Bylo to jedno z těch prohlášení, které si každý pamatuje i desítky let poté. Padlo v roce 1998, kdy Rusko nebylo schopné splatit čtyřicet miliard dolarů za dluhopisy vydané v místní měně. Zahraniční investoři, kteří je hojně nakupovali, se z toho těžce vzpamatovávali. Jeden rozzuřený bankéř prohlásil, že investoři ze Západu budou raději „pojídat jaderný odpad“, než aby v Rusku znovu utopili peníze.
O pouhých šest let později jsou ruské dluhopisy zase horkým zbožím. Moskva je považována za jednoho z nejspolehlivějších dlužníků na světě a dvě ze tří světových ratingových agentur tento stav potvrdily udělením hodnocení vhodná investice. A kdo patří mezi největší fanoušky Ruska? Západní investoři.
Londýnská Fitch Ratings zvýšila 18. listopadu svůj dlouhodobý rating pro ruské vládní obligace o jeden stupínek na investiční stupeň BBB-. Stalo se to zhruba rok poté, co ruské obligace do kategorie vhodná investice povýšila Moody's Investors Service. „Rusko předvedlo neuvěřitelný makroekonomický výkon, který překonal i naše nejodvážnější očekávání,“ oznámil 19. listopadu investorům během konferenčního hovoru Edward Parker, vedoucí analytik pro Rusko agentury Fitch.
Samozřejmě není žádným tajemstvím, proč se ruská finanční situace tak dramaticky změnila. Ropa a plyn představují 55 procent ruského exportu. Při ceně ropy okolo padesáti dolarů za barel do země proudí tolik petrodolarů jako nikdy předtím. V roce 1998 stála ropa průměrně třináct dolarů za barel a Rusko za ni získalo 14,5 miliardy dolarů. Letos je výnos z produkce podpořen vysokými investicemi a rostoucími cenami a za ropu se očekává až 78 miliard. Ruské devizové rezervy dnes dosahují 113 miliard dolarů, což je devětkrát více než na konci roku 1999, a představují dostatečný polštář pro případ jakékoliv další krize.
Rusko sice mělo štěstí, ale dovedlo ho také dobře využít. V uplynulých pěti letech se ekonomickým manažerům prezidenta Vladimira V. Putina v čele s ministrem financí Alexejem Kudrinem podařilo plně využít neočekávaných příjmů za ropu a plyn k tomu, aby dostali vládní výdaje pod kontrolu a vytvořili fungující daňový systém. „Kudrin navrhl prvotřídní daňovou politiku. Pod jeho dozorem jsme se ze zbankrotovaného národa stali čistým věřitelem s hodnocením vhodná investice,“ vysvětluje Al Breach, hlavní ekonom moskevské investiční banky Brunswick UBS.

Velký polštář.

Moře ropy umožnilo Rusku snížit svůj zahraniční dluh z téměř sta procent HDP v roce 1999 na současných 32 procent. Fitch předpokládá, že celkový státní dluh do konce roku poklesne na 25 procent HDP, což je značně pod čtyřicetiprocentní referenční hodnotou, která je běžná pro rating BBB. Kudrin mezitím ukládá přebytky z příjmů za ropu do nově vytvořeného stabilizačního fondu, který má chránit rozpočet před poklesem cen ropy. Ve fondu už se nashromáždilo devatenáct miliard dolarů.
Ne všechny finanční zprávy z Ruska jsou pozitivní. Po Putinově záměrné likvidaci největší ruské ropné společnosti Jukos mohli investoři jen lomit rukama. Ekonomové sice dávají Rusku vysoké známky za daňový management, ale když přijde na strukturální záležitosti, jako je bankovní reforma a deregulace, je hodnocení méně příznivé. „Ropu zvládli dobře, reformu už nikoli,“ uvádí Peter Westin, hlavní ekonom moskevské makléřské společnosti Aton Capital.
To vysvětluje, proč zatím třetí z hlavních ratingových agentur, Standard & Poor's, odmítla označit ruské dluhopisy stupněm vhodná investice. Oznámení agentury Fitch je sice povzbuzující, ale zvýšení ze strany Standard & Poor's je mnohem důležitější. Nejvýznamnější reference pro mezinárodní investory, index obligací Lehman Aggregate Bond Index, vyžaduje označení za vhodnou investici od Moody's a Standard & Poor's před zařazením obligací dané země na svůj seznam. Velcí institucionální investoři ze Spojených států, například penzijní fondy a pojišťovací společnosti, sledují index Lehman. Tito investoři ale možná nebudou muset čekat dlouho. Ruská finanční situace je tak stabilní, že podle analytiků dojde ke zvýšení hodnocení ze strany Standard & Poor's do několika měsíců.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Irena Vičarová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).