Menu Zavřít

Z ciziny více

30. 11. 2007
Autor: Euro.cz

ČEZ

ebf - tip - debata

Zahraniční společnosti ze Skupiny ČEZ stále více přispívají k vyšším výnosům mateřského energetického koncernu. Za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšily zahraniční dcery ČEZ příspěvek k provoznímu zisku před odpisy meziročně o 300 milionů korun na celkových 4,3 miliardy korun. Na výsledcích skupiny se tedy podílejí osmi procenty.
„Všechny zahraniční společnosti jsme koupili za rozumné ceny, nikdy jsme nepřepláceli. Daří se nám je dobře řídit. Díky tomu dosahujeme velmi dobré návratnosti investic, která všude dosahuje nebo i překračuje očekávání. Ke konci třetího čtvrtletí jsme spravovali třicet zahraničních firem s více než devíti tisíci zaměstnanci. To vše prostřednictvím několika desítek českých pracovníků,“ konstatoval ředitel divize distribuce ČEZ Tomáš Pleskač, jenž tvrdí, že se ČEZ oproti konkurentům snaží maximálně zapojit a motivovat místní lidi. Pleskač od ledna povede nově vzniklou divizi International.
Za první tři čtvrtletí vyrobily zahraniční elektrárny Skupiny ČEZ více než 5,5 terawatthodiny elektrické energie a dodaly téměř tři tisíce terajoulů tepelné energie. Zahraniční expanzi započala Skupina ČEZ v lednu 2005, kdy převzala majoritní podíly ve třech bulharských distribučních společnostech a ovládla většinový balík akcií v největší rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. Loni pak ČEZ koupil tři výrobní zdroje, polské elektrárny Elcho a Skawina a bulharskou Varnu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).