Menu Zavřít

Z Dillí do Tokia

2. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Změny na diplomatických postech v Indii a Japonsku

PRAHA (toh) - Současný český velvyslanec v Indii Jaromír Novotný (58) se v nejbližší době údajně stane novým českým ambasadorem v Japonsku. Zdroje týdeníku EURO tvrdí, že jeho novou misi už schválila česká vláda i prezident Václav Klaus, Novotný čeká jen na potvrzení japonskými úřady.
Novotný, který v Indii pracoval od podzimu 2001, vystřídá ve strategicky důležitém Japonsku dalšího kariérního diplomata Karla Žebrakovského. Ten se zřejmě na nějaký čas vrátí do pražského ústředí. Jaromír Novotný se v Indii „proslavil“ zejména svojí podporou exportních ambicí české zbrojovky Aero Vodochody. Firma chtěla indické armádě prodat stovky svých cvičných letounů L-159. Kontrakt ale nakonec získal tradiční dodavatel, britský podnik BAe s letouny Hawk. Novotný přes silnou britskou převahu v regionu dokázal například prosadit informace o českých letounech do místních médií. Novotný má ke zbraním a k armádě blízko. V letech 1993 až 1997 působil na ministerstvu obrany jako vrchní ředitel sekce zahraničních vztahů. Později, až do roku 2001, byl dokonce prvním náměstkem ministra obrany.
Česko má s Japonskem v posledních letech velmi dobré vztahy, zejména ekonomické. Ty by se mohly ještě zlepšit, protože Česko otevřeně podporuje japonský zájem o post stálého člena Rady bezpečnosti OSN.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).