Menu Zavřít

Z Drexelu do Global Crossing

5. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Jak bývalí zaměstnanci Drexelu rozjížděli telekomunikační firmu

Luxusně vybavená kancelář v Beverly Hills, draví investiční bankéři vydělávající stovky milionů dolarů a famózní krach s dohrou v podobě federálního vyšetřování. Pád společnosti Global Crossing nápadně připomíná osud investiční banky Drexel Burnham Lambert, která se zhroutila před dvanácti lety. Nemusí jít o pouhou náhodu. U zrodu Global Crossing stálo nejméně pět manažerů, kteří dříve působili jako prominentní šéfové ve společnosti Drexel.
Gary Winnick, zakladatel a předseda správní rady Global Crossing, vedl u Drexelu počátkem osmdesátých let oddělení konvertibilních dluhopisů. Seděl tehdy jen pár metrů od Michaela R. Milkena, který se proslavil jako „král obchodů s rizikovými dluhopisy“. Méně známí jsou další čtyři bývalí Winnickovi kolegové zaměstnaní v torontské Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC). Ta obstarala pořádný díl počátečního kapitálu Global Crossing a na této investici vydělala přes 1,3 miliardy dolarů. Zatímco jiní akcionáři jen přihlížejí, jak se hodnota akcií Global Crossing propadá na pár desítek centů, CIBC ze společnosti nadále těží tak, jako by peníze tiskla. V posledních třech měsících při obratném finančnímu manévrování získala 200 milionů dolarů. „Tady nejde o zajištění před rizikem, ale o zneužívání informací v obchodování s akciemi… Po celých pět let měli vše bezvadně načasováno,“ říká za akcionáře Jay Province. Sám vlastní 35 tisíc akcií a založil webové stránky sdružující investory Global Crossing. Mluvčí CIBC tvrdí, že banka neměla tušení, že by se v obchodech Global Crossing mohlo něco pokazit. Tyto investice údajně vždy považovala za krátkodobé.
Ovšem za vazbami mezi CIBC a Global Crossing může být víc než jen krátkodobá investice. CIBC je jednou z pěti největších kanadských bank. Udržuje bankovní vztahy s hongkongským konglomerátem Hutchison Whampoa, který ve spojení s další společností projevil zájem o převzetí aktiv Global Crossing. Předseda správní rady společnosti Hutchison, Li Ka-šing, patří k největším soukromým akcionářům CIBC.
Bankrot společnosti Global Crossing je považován za čtvrtý největší krach v dějinách USA. CICB v něm sehrála part, který začíná u Bruce Rabena, bývalého obchodníka z Drexelu. K CIBC nastoupil v Los Angeles. Koncem roku 1996 za ním přišel Winnick s plánem na pokládání podmořských optických kabelů v Atlantiku. Raben nelenil a o nápadu řekl kolegům z New Yorku.
Oddělení dluhopisů s vysokým výnosem vedli Dean C. Kehler, Andrew R. Heyer a Jay R. Bloom, kteří všichni dříve pracovali pod obchodníkem Drexelu Leonem D. Blackem. Kehler a Bloom pomáhali v osmdesátých letech investovat do mnohých atraktivních odkupů včetně RJR Nabisco, Heyer financoval mistry v převzetí, mezi jinými Saula P. Steinberga. Pod vedením této skupiny zaplatila CIBC v březnu 1997 za 25procentní podíl v Global Crossing 41 milionů dolarů. O patnáct měsíců později, kdy Global Crossing nabídl akcie k veřejnému úpisu, měl zmíněný podíl hodnotu 926 milionů dolarů. Upisovatelem u počáteční nabídky byla banka CIBC. Ta si na poplatcích a za další práci pro Global Crossing vydělala podle agentury Thomson Financial 20 milionů dolarů. Na základě smlouvy s Global Crossing o poskytování poradenských služeb dostala CIBC ještě 12 milionů v cenných papírech.
Lidé seznámení s investičními postupy CIBC tvrdí, že Kehler, Heyer a Bloom investovali peníze banky prostřednictvím sdružení, které jim umožnilo ponechat si z obchodu osmnáct procent zisku. V březnu 2000 podali Kehler s Bloomem u Komise pro cenné papíry návrh na převzetí hlasovacích práv u 11,4 milionu akcií Global Crossing v hodnotě 680 milionů dolarů. Kehler i Bloom právě tak jako Raben a dva další pracovníci CIBC byli v různých dobách od srpna 1998 do června 2000 členy správní rady Global Crossing. Mluvčí banky potvrdil, že tato skupina disponovala mnoha akciemi společnosti. Kehler se k záležitosti odmítl vyjádřit. Ostatní na žádost o vyjádření nereagovali.
V letech 1999 a 2000 hodnota akcií Global Crossing rostla a CIBC je stabilně prodávala. V říjnu 2000 banka oznámila, že si u jiných subjektů opatřila zajištění rizika většiny zbývajících akcií společnosti tak, aby dostala za kus nejméně 20 dolarů. Na základě toho má banka zatím nerealizovaný zisk ve výši 300 milionů dolarů.
Letos koncem ledna se však CIBC dala slyšet, že možná bude muset na půjčkách a prioritních akciích Global Crossing, u nichž nemá zajištění rizika, odepsat 242 milionů dolarů. Nicméně kdokoli z bývalých čelných představitelů Drexelu by na to řekl, že ve srovnání s úžasným výdělkem, kterého banka dosáhla, jde o pouhé drobné nazpět.

CIBC, Global Crossing a Drexel

BŘEZEN 1997
Gary Winnick, bývalý ředitel Drexelu, se spojil s CIBC. Kontakt zajistil Bruce Raben, který pro banku pracoval v Los Angeles jako zprostředkovatel a dříve byl také ve službách Drexelu,. CIBC zaplatila za 25procentní podíl v Global Crossing 41 milionů dolarů.

SRPEN 1998
Global Crossing nabízí veřejný úpis akcií. Podíl CIBC se odhaduje na 926 milionů dolarů. V 19členné správní radě Global Crossing má CIBC pět zástupců. Tři z nich jsou bývalými zaměstnanci firmy Drexel.

ČERVEN 2000
Všichni členové správní rady zastupující CIBC odstupují.

CIF24

ŘÍJEN 2000
CIBC si opatřuje zajištění rizika své investice do Global Crossing - rezervuje si 800 milionů dolarů ze zisku.

ÚNOR 2002
Do této doby prodala CIBC akcie Global Crossing v hodnotě 1,3 miliardy dolarů. Vyhradila si pro sebe zatím nerealizovaný zisk ve výši dalších 300 milionů dolarů. Na odpisech půjček a prioritních akcií však může ztratit až 242 milionů dolarů.
Překlad: Lucie Fifková Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).