Menu Zavřít

Z kukuřice do vína. Herbicid poškodil jihomoravské vinice

Autor: Anna Vacková, Mladá fronta

Téměř půlku vyhlášené viniční tratě Liščí vrch u Březí poškodil herbicid. Jedem zemědělci kropili blízké pole s kukuřicí a na vinici jej zanesl vítr.

„Naše společnost je poškozena jako všichni ostatní vinaři hospodařící v dané oblasti, a to poměrně rozsáhle,“ reaguje Bořek Svoboda, místopředseda představenstva Vinařství Mikrosvín Mikulov. „Rozsah škody mapujeme již od úterý a předpokládáme, že míra poškození listové plochy bude zásadně viditelná do sedmi dnů,“ dodal.

Taková slova potvrzuje i Petr Kern, majitel rodinného vinařství v Březí. Těm herbicid přistál i na části ovocných sadů. „Co se týče vinice, máme zasažený zhruba padesátimetrový pás,“ upřesňuje Petr Kern.

Škody mezi jinými sčítá také Rodinné vinařství Kadrnka. Hlásí až 40procentní poškození plochy vinice. „Nevím, co to udělá, keře můžou úplně uhynout. Večer je půjdu postříkat stimulátorem, ale potřebovali bychom vodu,“ bojí se Jindřich Kadrnka kombinace herbicidu a dlouhotrvajícího sucha.


Obnova, rozvoj, investice. Na vinaře čeká v Bruselu 650 milionů

 Vinař, ilustrační foto


Za poškození vinic může komanditní společnost Mikros-vín Mikulov. Právě její zaměstnanci v uplynulých dnech na Mikulovsku prováděli postřik kukuřičných polí. Ve středu 2. května se už proto vedení zemědělské firmy setkalo se zasaženými vinaři. A přestože někteří pěstitelé tvrdí, že kropení herbicidem probíhalo za silného větru, což se nesmí, zemědělci něco takového odmítají. „Stříkali jsme, jen když jsme mohli. Určitě jsme naše lidi neposílali stříkat, když hodně foukalo,“ reaguje Martin Kracík, ředitel společnosti Mikros-vín Mikulov.

EBF24

I tak si ale vinaři setkání chválí. Zemědělský podnik prý přiznal pochybení a přislíbil, že jim bude poškození kompenzovat. O trati Lišcí vrch se mezi jihomoravskými vinaři jindy mluví v superlativech. Díky její poměrně vysoké nadmořské výšce jsou zdejší keře chráněny před přízemními mrazíky, dozrávají zde odrůdy chardonnay, ryzlink vlašský, rulandské bílé a zweigeltrebe.

Dále čtěte:

Vinař a šlechtitel Miloš Michlovský: Víno musí být lidovým nápojem

Vinařských vesnic přibude. Slezsko ostrouhalo

Rekordní rok pro Bohemia Sekt. Prodalo se přes 16 milionů lahví


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).