Menu Zavřít

Z letadel mizí „hořlavé“ Samsungy, zakázala je už i Lufthansa

19. 10. 2016
Autor: ČTK

Největší německá aerolinka Lufthansa zakázala v úterý smartphony Samsung Galaxy Note 7 na palubách všech svých letadel. Následuje tím řadu dalších aerolinek, které kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterií zakázaly telefony v posledních dnech. Samsung minulý týden zastavil výrobu i prodej smartphonu.

„Přeprava přístrojů (Galaxy Note 7) se nedovoluje u všech letů, v příručních ani odbavených zavazadlech,“ uvedla Lufthansa podle agentury Reuters. Dosud aerolinka zakazovala telefony na linkách z a do Spojených států. V ostatních letadlech je měli pasažéři nechat vypnuté.

Německá společnost tím rozšířila řadu aerolinek z celého světa, které problémové smartphony zakázaly již dříve. Ke konci minulého týdne například Air Berlin, Virgin Australia nebo italská Alitalia.

V sobotu americká vláda vydala nařízení zakazující přítomnost telefonů Galaxy Note 7 na palubách letadel. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) k takovému kroku nepřistoupila. Situace v Evropě je podle EASA jiná než ve Spojených státech. Na evropském trhu se telefony Galaxy Note 7 vůbec nestačily dostat do širšího prodeje a jejich počet je velmi nízký.

Do minulého týdne úřady a aerolinky své pasažéry pouze varovaly, aby nezapínali problémové smartphony během letu. Nyní cestujícím v USA i jinde hrozí pokuty a zabavení telefonu. Samsung na největších amerických letištích, ale také v domovské Jižní Koreji či Austrálii, zavedl možnost vyměnit Galaxy Note 7 za jiný telefon nebo finanční kompenzaci, uvádí server The Verge. Jaký telefon dostávají pasažéři v rámci výměny, firma neprozradila.

ebf - tip - debata


Více o světě smartphonů a technologií čtěte na webu Cnews.cz


Galaxy Note 7 vstoupil na trh v srpnu a měl konkurovat nejnovějšímu telefonu iPhone od americké společnosti Apple. Kritici přijali smartphone dobře, ale po několika dnech od zahájení prodeje se začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak, že s tímto modelem něco není v pořádku.

Začátkem září začal Samsung kvůli problémům s bateriemi stahovat z trhu 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci nebo výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. V poslední době se však objevily zprávy o vznícení už vyměněných přístrojů, což Samsung přimělo k úplnému ukončení výroby a prodeje tohoto modelu.


Čtěte dále:

Samsung vyjde stažení smartphonu Galaxy Note 7 na 130 miliard

Samsung znepokojil investory, akcie spadly na měsíční minimum

Další rána pro Samsung: po mobilech explodují i pračky

Samsung

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).