Menu Zavřít

Z mrazu zrozená

12. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Ojedinělou raritou jsou šumivá ledová vína

Ač je to pro někoho stěží představitelné, k producentům vín, o kterých se stále více hovoří, patří Kanada. Země, kde se réva pěstuje od počátků 19. století – uvádí se i dřívější datace, ale tehdy šlo o vína podřadná, na hranici konzumovatelnosti – se do povědomí milovníků dostává teprve posledních pár desítek let. Vinařské podniky vznikly nejprve v Ontariu, které je dodnes lídrem veškeré produkce, jak v kvalitě, tak i co do množství. Téměř sto let trvalo, než se vinařství objevila i v ostatních provinciích, zejména v Britské Kolumbii a Novém Skotsku. V posledním čase se výrazněji začíná réva pěstovat i v Quebecu.
Významnější úspěchy přišly s evropskými odrůdami. Tehdy se v nabídce kanadských vinařů objevila první „pitelná“ vína. Jejich kvalita se postupně dostala na takovou úroveň, že domácí produkce dnes kryje více než čtvrtinu celkové spotřeby (ročně se v Kanadě zkonzumuje zhruba 300 milionů litrů vína). Ontarijské ryzlinky, chardonnay, pinoty i cabernety a vedle nich i vína z ostatních provincií se dokázala prosadit v ostré konkurenci vinařské produkce z celého světa. Hlavně ta, která získala potvrzení původu VQA (Vintners Quality Alliance), obdobu francouzských apelací. To jsou zatím jen vína z Okanagan Valley v Britské Kolumbii a ontarijské oblasti Niagara Peninsula. A to nejlepší, co severská země světu nabízí, jsou tamní ledová. Ojedinělou raritou, která není zatím často k vidění, jsou ledová vína šumivá. S výrazným charakterem, úžasnou ovocnou kytkou a báječnou meruňkovo-citrusovou chutí. Kanadské „leďáky“ se tak staly vyslanci stále se lepšící vinařské produkce. V posledním čase se k nim úspěšně řadí i originální bílá a stále zajímavější červená.

Chardonnay 2002 Grand Reserve – Jackson-Triggs, Niagara Peninsula VQA. Jiskřivý vzhled, brilantní čirost a barva poněkud intenzivní, tmavých slámových tónů, takové je toto víno na první pohled. V kytce se vedle ovoce prosazuje stejně výrazně dřevo, které se promítá i do chuti. A to dokonce do té míry, že jí dominuje a hrozen s jablkem se prosazují jen krátce v drhém plánu. Při odeznívání se objeví důraznější kyselinky a zbytkovým dojmem, který zbývá na patře jsou kouřovo-vanilkové akordy dubu. Víno severního typu, ne tak bohaté na ovoce, zato s razantnějším, pikantním projevem.

ebf - tip - debata

Pinot Noir 2001Reserve – Inniskillin, Niagara Peninsula VQA. Rubínový tón s cihlovými náznaky a jiskry, vyrážející z hloubi hladiny, to je barevný projev tohoto Pinotu. Vůně není příliš intenzivní, odráží však charakter odrůdy. Třešně, důkladně vyzrálé, jsou průvodní markantou sevřeného, poměrně úzkého buketu. Chuť se nese v tónech bobulového ovoce, stále při lehké převaze třešňových valérů. V konci se přidává jádro, patrné minerální prvky a lehká, lehýnká hořčinka. Víno prokvašené totálně dosucha, v závěru příjemně drhne a zanechává ucelený, příjemný, ač trochu rebelsky pocuchaný dojem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).