Menu Zavřít

Z nouze ctnost

9. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Špidlova vláda prodala Telecom

PRAHA (jpš) - Špidlova vláda rozhodla minulý týden, že státní podíl v Českém Telecomu bude prodán. Nabyvatelem 51,1 procenta akcií se stane dvojčlenné konsorcium Deutsche Bank a TDC (původní třetí účastník - Blackstone Group - z konsorcia vypadl). Zaplatí za ně 1,82 miliardy eur, v přepočtu 55,3 miliardy korun. Z této částky si však ještě určité procento „strhne“ poradenské konsorcium (J.P. Morgan/Komerční banka). Přesnou výši odměny ministři ani zástupci Fondu národního majetku týdeníku EURO nebyli schopni resp. nechtěli říci. Již v roce 2000 se ale hovořilo o tom, že by to mělo být jedno procento z výnosu, tedy více než půl miliardy korun. Na dotaz týdeníku EURO ministr financí Bohuslav Sobotka neurčitě sdělil, že druhé finálové konsorcium, vedené CVC Capital Partners, nabídlo cenu „řádově o desítky miliard korun nižší“. Smlouvu s vítězným uskupením má do konce října dojednat a uzavřít Fond národního majetku. Sobotka prohlásil, že kabinet s tímto privatizačním výnosem v rozpočtu pro příští rok nijak nepočítá a vláda jej v součinnosti s centrální bankou hodlá sterilizovat, tak aby neměl dopad na kurz koruny.
O prodeji bylo rozhodnuto i přesto, že zájemce nezvýšil cenu o deset procent oproti nabídce z 26. dubna, jak si to těsně po volbách v usnesení vymínil starý Zemanův kabinet. „Vláda ocenila, že konsorcium, které se stalo vítězem soutěže – ač v mezičase poklesly hodnoty akcií na evropských telekomunikačních trzích – podrželo svou původní nabídku a tato neklesla ani o jediné euro,“ pochvaluje si šéf resortu financí. Poslanec Martin Říman (ODS), místopředseda hospodářského výboru a stínový ministr dopravy a spojů, prohlásil, že cena neodpovídá skutečné hodnotě státního podílu ve firmě: „Je vysoce pravděpodobné, že kdyby se prodej uskutečnil ve vhodnějším termínu, bylo by dosaženo podstatně lepšího výnosu.“ Ministr bez portfeje Vladimír Mlynář, který má na starosti oblast informační technologií, rozhodnutí zdůvodňuje zejména tím, že vláda chtěla ukončit stav nejistoty, který panoval kolem telekomunikační firmy poté, co bývalý strategický partner, konsorcium TelSource, oznámil svůj záměr prodat svůj podíl.
Právě nad dalším osudem nizozemsko-švýcarského konsorcia TelSource, respektive nad podílem, který od roku 1995 vlastní (27 procent), se však nyní vznáší otazník. Sobotka prohlásil, že smlouva Fondu národního majetku s TelSource o společném postupu při prodeji akcií už vypršela. „Předpokládáme, že TelSource povede samostatná jednání,“ uvedl. Ovšem, jak týdeník EURO následně zjistil, stará roční smlouva 14. června skutečně vypršela, ale platí inovovaná, která určitou koordinaci nadále předpokládá. „Existují další smluvní závazky, které umožňují právo účastnit se na společném prodeji. Dáme nyní TelSource o našem rozhodnutí vědět a dotážeme se, zda má zájem prodat své akcie právě tomuto subjektu, tedy konsorciu Deutsche Bank/TDC,“ sdělila další postup Lucie Králová z tiskového oddělení FNM. Tím si lze vysvětlit i čtvrteční prohlášení Bessela Koka, zastupujícího TelSource, že nadále usilují o společný prodej akcií. Pro ČTK uvedl, že své kroky nadále hodlají s vládou harmonizovat. Nabyvatel musí podle vládního usnesení po dobu tří let plnit závazky vyplývající ze smlouvy. Omezen má být převod akcií i majetku. Stát si vymínil zastoupení v dozorčí radě, ochranu veřejného zájmu a dodržování závazků souvisejících s provozem jednotné komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy. Nebylo však zatím pregnantně řečeno, zda nabyvatel bude moci „manipulovat“ s podílem, který Telecom drží ve firmě Eurotel (51 procent). K celé věci se ještě bude muset vyjádřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten musí vzít v potaz zejména skutečnost, že Deutsche Bank a TDC loni ovládly České radiokomunikce (ČRa), a jde tedy o jejich druhý významný úlovek na české trhu. Firma TDC (bývalý Tele Danmark) už ale přispěchala s oznámením, že hodlá z konsorcia Bivideon, které ČRa nyní majoritně ovládá, vystoupit (hovoří se o tom, že si s sebou Dánové do Telecomu „odnesou“ Contactel, dceru ČRa, kterou pomáhali v roce 1999 zakládat). V Telecomu chce TDC zatím plnit pouze strategickou roli s manažerskou odpovědností. Vlastníkem akcií má být Deutsche Bank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).