Menu Zavřít

Z pokémonů dostaneme málo, varuje Nintendo. Akcie spadly

25. 7. 2016
Autor: čtk

Akcie japonské společnosti Nintendo strmě klesají. Na tokijské burze během pondělního obchodování ztratily sedmnáct procent. Může za to zjištění, že z boomu kolem mobilní hry Pokémon Go bude firma profitovat jen v omezené míře.

Fenomenální celosvětový úspěch hry Pokémon Go, která se dostala už do čtyřiceti zemí, vlil nový život do žil skomírajícího Nintenda. Hodnota akcií firmy, která má značku Pokémon ve svém portofilu, se během dvou týdnů více než zdvojnásobila a v jednu chvíli mělo Nintendo dokonce větší hodnotu než Sony.

Tříměsíční vývoj hodnoty akcií společnosti Nintendo

Japonská společnost přitom nezažívala snadné období a musela odstoupit od své zásady zaměřovat se jen na herní konzole. Kvůli klesajícím ziskům souhlasila s vývojem her pro mobilní telefony a začala zkoumat možnosti produkování vlastních filmů.

Právě orientace na mobilní hry se zatím ukázala jako správná volba. Pokém Go se totiž rychle stal nejstahovanější aplikací pro smartphony vůbec a všeobecné nadšení se začalo promítat do akcií firmy. Po svém vrcholu, kdy hodnota jedné akcie přesáhla 30 tisíc jenů (6900 korun), však přišel propad, který Nintendo ještě urychlilo vydáním prohlášení, ve kterém upozorňuje, že z velkého úspěchu hry bude těžit pouze v omezené míře.

„Myslím, že Nintendo už bylo znepokojeno, jak vysoko akcie vystoupaly, a proto s prohlášením přišlo,“ tvrdí Hideki Jasuda, analytik z Ace Research Institue, který zároveň předpokládá, že akcie firmy by po určitém období uklidnění mohly opět stoupat.

Pokémon Go může být pro hráče i nebezpečný

Hra s pokémony znamená pro Nintendo růst akcií i problémy

 Mobilní hra Pokémon GO

Zdánlivě nekonečný růst akcií zřejmě vyšroubovaly nereálné vidiny investorů. Nintendu totiž ze zisků hry připadne jen relativně malá část. Japonská společnost sice stojí za vznikem značky Pokémon, samotnou hru ale vytvořilo americké vývojářské studio Niantic, ve které plní Nintendo pouze roli investora. Příjmy z licencování hry a předpokládaného zvýšeného prodeje suvenýrů a hraček zase půjdou do kapsy skupině Pokémon Company, v níž drží Nintendo 32 procent.

Navzdory propadu akcií Nintenda se nedá očekávat, že by boom kolem pokémonů v nejbližší době opadl. Mobilní hra se dostala už i do Japonska, které by mělo zisky zúčastněných stran ještě výrazně zvýšit. „Trh zareagoval na sdělení Nintenda hystericky,“ prohlásill pro Reuters analytik Macquarie Securities David Gibson. V Japonsku podle něj hra s 10 miliony downloady za jediný den prolomila všechny rekordy.

Tvůrci pak chtějí svůj klenot dostat až do 200 zemí a brzy navíc začnou vydělávat i ze sponzorství. To bude zřejmě fungovat ve formě virtuálních obchodů firem, které budou dostupné v rámci hry.


O fenoménu Pokémon Go dále čtěte:

Pokémoni jako Facebook

Nintendo jede na vlně. Pokémony vyšle do 200 zemí

CIF24

Fatva nad pokémony. Saudi zakázali „darwinistickou“ hru

Pokémoni jdou po datech. A byznys si mne ruce


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).