Menu Zavřít

Z potravinových obalů vznikne stavební materiál. Česká Upcycling Group postaví v USA dvě „ekotovárny“

30. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Upcycling Group
  • Tuzemská společnost Upcycling Group získala významný kontrakt na výstavbu dvou multifunkčních recyklačních center ve Spojených státech
  • V takzvaných ekotovárnách se budou přeměňovat kompozitní obaly, tedy zejména potravinové a nápojové kartony, na inovativní stavební materiály
  • Celková hodnota zakázky, na níž se budou podílet i další české strojírenské společnosti, činí téměř 380 milionů korun

Rozmach potravinových a nápojových kartonů dlouhou dobu představoval poměrně závažný ekologický problém. Kvůli vícevrstvému složení bylo totiž jejich využití v recyklaci velmi obtížné, takže kompozitní obaly často končily na skládkách nebo ve spalovnách. To byla zásadní vada jinak velmi praktického materiálu, který si díky jeho vlastnostem oblíbilo i mnoho potravinářských firem.

V současnosti už existuje několik technologií, díky nimž je možné potravinové a nápojové kartony recyklovat. Jedné z dostupných variant se dlouhodobě věnuje i česká společnost Upcycling Group, která s pomocí drcení a lisování pod vysokou teplotou a tlakem vyrábí z kompozitních obalů multifunkční stavební desky.

Zmíněný proces má podle společnosti oproti jiným metodám hned několik výhod. Probíhá zcela bez použití vody či aditiv a veškerý vzniklý odpad se opětovně začleňuje do výrobního procesu. Tým Upcycling Group se na dlouhodobém vývoji a implementaci tohoto řešení zejména v zahraničí podílí již více než 15 let.

„Kompozitním obalům důvěřujeme při ochraně a uchovávání našich potravin. Jsou totiž vyrobeny z kvalitních materiálů a jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí, jelikož jsou v poměru k obsahu velmi lehké a z velké části vyrobené z obnovitelných zdrojů. My těmto materiálům prodlužujeme životnost a dáváme jim nové využití. Naše výrobky jsou navíc nejen ze sta procent recyklované, ale zároveň i ze sta procent recyklovatelné,“ uvedl Jan Rayman, spoluzakladatel a generální ředitel Upcycling Group.

Klíčový milník pro rozvoj firmy

Dlouhodobá zkušenost v tomto oboru nyní české společnosti přinesla skutečně zásadní zakázku. Upcycling Group totiž získala významný kontrakt na výstavbu dvou multifunkčních recyklačních center ve Spojených státech, v nichž bude pod vlastní značkou UpFactory přeměňovat kompozitní obaly na inovativní stavební materiály.

Revoluce v recyklaci plastového odpadu? Česká firma Green Future sází na termochemickou pyrolýzu, jejím produktem je náhražka ropy
Přečtěte si také:

Revoluce v recyklaci plastového odpadu? Česká firma Green Future sází na termochemickou pyrolýzu, jejím produktem je náhražka ropy

„Tento projekt je pro naši společnost klíčovým milníkem pro náš další rozvoj mimo EU. Upcyklace použitých obalových materiálů na produkty s vysokou přidanou hodnotou nám umožňuje nejen výrazně snížit místní environmentální dopady tohoto typu odpadu, ale zároveň také nabídnout na americkém trhu inovativní stavební materiály, které nad těmi běžnými vynikají svými vlastnostmi i mnohonásobně nižší uhlíkovou stopou,“ dodal Rayman.

První z nových amerických „ekotováren“, jež budou vybaveny rovněž dalšími technologiemi od českých strojírenských společností, se začne stavět v Kalifornii. Celková hodnota této zakázky činí 15 milionů eur, tedy téměř 380 milionů korun.

Vyrobený materiál už má odběratele

Česká společnost věří, že továrny UpFactory budou úspěšné i proto, že se jim podařilo získat podporu několika významných partnerů. Jedním z nich je třeba organizace Carton Council, které sdružuje producenty nápojových kartonů v USA a v Kanadě. Velmi důležitá je ale také spolupráce se švédskou obchodní společností Elof Hansson, jež se zavázala odebírat veškerou produkci z těchto továren.

Další výhodou české technologie jsou pak podle Raymana rovněž vlastnosti vyrobeného stavebního materiálu. 

WT100

„Stavební desky mají až o 90 procent nižší uhlíkovou stopu než tradiční sádrokartonové desky a až o 70 procent nižší než OSB desky. Kromě toho vynikají svou odolností a zvukově- i tepelněizolačními vlastnostmi. Díky pokročilé automatizaci výroby jsme schopni tyto kvalitní a udržitelné produkty nabízet za konkurenceschopné ceny, což výrazně zvyšuje zájem o jejich uplatnění na jinak velice konzervativním trhu stavebních materiálů,“ doplnil šéf Upcycling Group.

Vědci objevili nový způsob recyklace. Bakterie při něm rozloží plastový odpad na cenné chemické látky
Přečtěte si také:

Vědci objevili nový způsob recyklace. Bakterie při něm rozloží plastový odpad na cenné chemické látky

Dobré předpoklady pro úspěch UpFactory potvrzují rovněž dřívější recyklační projekty v Austrálii, Švédsku, na Novém Zélandu nebo právě v USA, na nichž se česká firma v minulosti podílela. „Po projektech tohoto typu je u nás i ve světě již delší dobu výrazná a stále rostoucí poptávka. Tato situace nám přináší zajímavé příležitosti a otevírá prostor pro investice do našich inovací, jednotlivých továren a do nadnárodních projektů napříč kontinenty,“ uzavřel Rayman.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).