Menu Zavřít

Z Prahy daleko. Klánovice by mohly mít vlastní stanici záchranky

23. 8. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika- Wikimedia Commons

Městská část Klánovice řeší dlouhou dojezdovou vzdálenost záchranky. Starosta Klánovic Ferdinand Polák (ODS) kvůli tomu usiluje o vlastní stanici integrovaného záchranného systému (IZS). Podporu projektu slíbila i primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Cena stanice je předběžně odhadována na 85 milionů korun.

„Byli jsme se podívat i na místě, kde by měla stát nová budova pro složky IZS a Klánovice na ni mají přislíbeny prostředky,“ řekla Krnáčová.

Zastupitelstvo hlavního města před dvěma lety rozhodlo o modernizaci a stavbě nových hasičských zbrojnic, mimo jiné také v Klánovicích. Městské části bylo určeno 85 milionů korun, z nichž však nejsou peníze do konce roku 2018 přiděleny. „Primátorka slíbila, že zařídí, aby už letos na podzim byl vypsán projekt (IZS), který by šel z těchto peněz,“ uvedl Polák.


Praha chystá obměnu sanitek. Čtěte:

Praha postupně vymění sanitky. Každý rok nakoupí 15 nových

 Ilustrační foto


Nejbližší stanoviště záchranné služby jsou na Černém Mostě a v Uhříněvsi. Dojezdové vzdálenosti záchranek tak neodpovídají vyhlášce ministerstva zdravotnictví, dojezd záchranky do Klánovic trvá i 15 až 20 minut, řekl Polák.

Městská část má v současnosti představu, jak stanoviště záchranné služby bude vypadat. „Nyní to přichází do stavu, kdy je třeba to podrobně vyprojektovat, a to je nad finanční možnosti městské části,“ řekl Polák s tím, že stanice nemá sloužit jen Klánovicím.

CIF24

Dalším záležitostí, kterou řeší vedení městské části, je parkování u železniční zastávky. Radnice tu uvažuje o zřízení plošného parkoviště, starosta však odmítl, že by plánovali postavit velké záchytné parkoviště, jako je na Černém Mostě. Chystané parkoviště má za cíl dostat auta z ulic u nádraží a přednostně by mělo sloužit Pražanům, dodal Polák.

Klánovice jsou ve směru na Kolín poslední stanicí Prahy, do které v osobních vlacích platí kupon na pražskou městskou hromadnou dopravu. Někteří obyvatelé Středočeského kraje proto nechávají auta u nádraží a pokračují do Prahy vlakem. V současné době se pracuje na vytvoření jednotného integrovaného dopravního systému mezi Prahou a Středočeským krajem. Pokud veřejná doprava bude propojena, Klánovice by už nemusely být poslední zastávkou a problém se stavbou velkého záchytného parkoviště by řešil Středočeský kraj.

Dále čtěte:

Posvítí si na lékaře. Magistrátní komise dohlédne na dodržování ordinačních hodin

Praha chce mimosoudní vyrovnání a přesun záchranářů na Palmovku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).