Menu Zavřít

Z přeboru do ligy

22. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Nový šéf poradců ministra průmyslu: Urban má pověst kouzelníka

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban instaloval nového šéfa svých poradců, šestapadesátiletého Aleše Cincibuse, se kterým se zná z čáslavského fotbalového klubu, kde spolu funkcionaří. Řečeno právě fotbalovou terminologií, jde o přestup z oblastního přeboru do nejvyšší soutěže, Cincibus totiž dosud působil jako místostarosta Čáslavi. Ostatně i ke vstupu do komunální politiky ho prý v roce 1998 přemluvil právě Urban. Kromě sportování se nynější kolegové z budovy Na Františku často setkávali pracovně, a tak vědí, co od sebe mohou čekat. „Cincibuse znám dlouho, mohu se na něj spolehnout v každé situaci lidsky i profesně,“ říká Urban. Cincibus měl na čáslavské radnici na starosti investiční projekty, Urban mu jako poslanec pomáhal shánět peníze, čímž si ve středočeském městě vysloužil pověst kouzelníka, který sežene finance téměř na všechno.
Cincibus tvrdí, že o vysoké politice nesní. „Nabídce jsem nedokázal odolat ne proto, že bych se chtěl dostat do Prahy, ale proto, že charisma Milana Urbana udolá každého. Nemám na velkou politiku dobrou povahu, občas vzplanu a některé věci bych nepřenesl přes srdce. Mrzí mě, když se táhne kára, a ne všichni táhnou stejně. Musel bych to kritizovat,“ vysvětluje s odkazem na momentální dění v ČSSD, jejímž členem je od roku 2000. Nelíbí se mu, že někteří poslanci nedrží vládní linii, což ukázala volba prezidenta.
Vystudovaný chemik Cincibus by měl ministrovi radit především v otázkách privatizace. „Cest je mnoho, teď budeme muset nějakou zvolit. Koncepci privatizace Severočeských dolů a Sokolovské uhelné musí ministr vládě předložit do 30. června. Pokud koncepci vláda schválí, k realizaci by se privatizovat v prvním čtvrtletí příštího roku. Dříve ne,“ nastínil své představy Cincibus. V ostře sledovaných jednáních o prodeji Unipetrolu, hnědouhelných pánví nebo OKD zřejmě využije zkušeností z radnice. „Profesionálním lobbystům se dokáži ubránit, na jiné úrovni jsem to zažil jako místostarosta. Jejich názory si vyslechnu, ale k nikomu nepřistupuji jako k polobohu. Paří to k práci, ale já se nebojím,“ tvrdí nový šéf poradců.
Jednoho z nejlepších profesionálních lobbistů má nový šéf ve vlastním týmu. Ministrovi radí Vladimír Johanes, který je znám i blízkými vztahy se slovenskou finanční skupinou Slavia Capital. Johanes také donedávna působil v dozorčí radě společnosti Moravia Steel. Ta vlastní Třinecké železárny, které žádají prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu o dvoumiliardovou dotaci. Tu navrhl již odvolaný ministr Rusnok a Cincibus tvrdí, že o ni bude nadále usilovat. „Nerad se vracím ke starým věcem. Posuzuji pana Johanese z profesního hlediska, má obrovský přehled a spoustu kontaktů i mimo republiku,“ reaguje Cincibus. Z titulu své funkce bude bývalý místostarosta koordinovat poradce, kteří jsou na rozdíl od něho ve službách politikům zběhlí. Kromě Johanese je v jeho týmu také makroekonom Jan Mládek (bývalý náměstek a dnes poradce ministra financí), Běla Hejná (bývalá náměstkyně ministra práce a sociálních věcí) a Petr Švarc (pracoval už jako poradce exministra Jiřího Rusnoka). Aleš Cincibus se narodil v roce 1956 v Čáslavi. Po vysoké škole nastoupil do podniku tukového průmyslu Kosmos Čáslav, v němž to dotáhl do funkce obchodního náměstka ředitele. Po listopadu 1999 vypracoval na podnik konkurenční privatizační projekt, se kterým však neuspěl. Začal tedy soukromě podnikat ve velkoobchodě s potravinami. S nástupem velkoobchodních řetězců své firmy prodal a poté již nastoupil do místní samosprávy jako radní. Relaxuje zejména při chovu jeseterů a kaprů ve vlastnoručně zbudovaném jezírku

  • Našli jste v článku chybu?