Menu Zavřít

Z ředitele majitelem

29. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Okin Facility CZ Mgr.

Michal Jelínek, generální ředitel Okin Facility CZ, koupil od francouzského koncernu Vinci firmu, kterou dosud řídil. Cena za stoprocentní podíl nebyla zveřejněna. O koupi, již financovaly výhradně banky, jednaly obě strany devět měsíců. Francouzi se v budoucnu chtějí angažovat především ve stavebnictví, a proto prodávají firmy, které s tímto odvětvím přímo nesouvisejí. Facility management stál z tohoto pohledu na okraji zájmu koncernu Vinci.
„V současnosti poskytuje Okin široké služby pro podniky, zdaleka se již nejedná jen o správu nemovitostí,“ řekl týdeníku EURO Jelínek, který už plánuje expanzi na další trhy střední a východní Evropy. Před jeho nástupem do firmy v roce 2002 nepřekračoval obrat podniku sto milionů korun, na příští rok je už plánován kolem 600 milionů. Tržby by měly letos dosáhnout 420 milionů korun.
V Ostravě a Praze firma provozuje pro telekomunikačního operátora Verizon Business kompetenční či expertní centra, v nichž zaměstnává 260 lidí. Celkem má Okin Facility CZ téměř 700 zaměstnanců. V tuzemsku působí od roku 1993, v roce 2003 vstoupila společnost také na Slovensko. Zpočátku nabízela služby facility managementu zejména ve velkých administrativních centrech, později přidala i průmyslové podniky a síťové zakázky.
Čtyřiatřicetiletý Jelínek začínal svou kariéru jako advokát; působil v Deloitte & Touche, později i v Komerční bance, kde řídil restrukturalizaci podpůrných služeb. (rek)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).