Menu Zavřít

Z RIVALITY SPOLUPRÁCE?

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

H a v e l     a     K l a u s

Mnohaletí rivalové prezident Václav Havel a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se pokusili znova oživit vzájemné vztahy, které se loni dostaly na bod mrazu. Při svém setkání minulý týden si slíbili, že ukončí válku a budou spolupracovat.

EBF24

Pracovní oběd inicioval Václav Klaus, který tak pokračoval ve své snaze začít řešit společenské a hospodářské problémy tím, že spolu budou více komunikovat všichni vysocí státní činitelé. „Touto schůzkou jsme se pokoušeli i o to nepřipouštět, aby tady vznikala a rozkvétala semínka nedůvěry a špatné atmosféry, řekl po schůzce Klaus. Havel zase oznámil, že pro příště se budou scházet častěji a tajuplně slíbil, že z jejich setkání vzejde něco velmi konkrétního.

Vztah obou politiků byl v době prezidentovy dovolené na Kanárských ostrovech znova v ohrožení, když se s novou intenzitou objevily spekulace o tom, že se Klaus chystá zaútočit na prezidentský post, který má údajně slíbený od sociálních demokratů v rámci opoziční smlouvy. Šéf Poslanecké sněmovny však Havla uklidnil tím, že jedním ze stabilizačních prvků politické scény je nezpochybňování pozice prezidenta v jeho funkčním období. Havel zase na oplátku prohlásil, že opoziční smlouvu ODS a ČSSD bere jako fakt, který byl v dané chvíli asi jediným možným řešením.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).