Menu Zavřít

ZA AMERICKÉ PENÍZE

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Podnik vsadí na stavbu bytů pro širší vrstvy obyvatel

Vstup do Metrostavu považují noví vlastníci, Kamil Bahbouh (33) a Pavel Wurst (35), za výhodný obchod. Tvrdí, že s ním mají dlouhodobé plány a nemíní podnik prodávat dál. „Odhlédneme-li od toho, že tunelování firem je nemorální, tak stejně už v tom kšeft neleží. Naopak spočívá v rozvoji podniku, uvedl Kamil Bahbouh. A Metrostav je podle něho dobrá firma se silným postavením na domácím trhu, která má šanci úspěšně expandovat do zahraničí.

Tendr na majoritní balík akcií stavební firmy vyhlásily loni fondy Komerční banky a České spořitelny. Vítězem se stalo sdružení podnikatelů Bahbouha a Wursta. Za dvaašedesát procent akcií podniku nabídli zhruba třičtvrtě miliardy korun (EURO 6/2000).

Kde se vzaly potřebné finance.

Na financování obchodu se kromě jmenovaných českých podnikatelů podílela skupina amerických investorů. Za ně vystupuje majitelka poradenské společnosti Bette A. Krausová, jež se už patnáct let zabývá investičním bankovnictvím. V minulosti působila například jako viceprezidentka J. P. Morgan Securities či jako ředitelka v CS First Boston. Dalším partnerem je George Adaniya, který založil společnosti zaměřené na high-tech v medicíně a informačních a kontrolních systémech. „Přes naše partnery a jejich kontakty poplynou do Metrostavu finanční zdroje od institucionálních investorů i jiných fyzických osob, upřesnil Kamil Bahbouh.

Novopečení majitelé Metrostavu v minulosti mapovali na objednávku hospodářskou situaci a postavení některých domácích firem, které byly na prodej. V posledních letech se zaměřili na podniky, v nichž významné podíly držely investiční fondy. Ty se jich totiž musí ze zákona zbavovat. „Počátkem loňského roku jsme se rozhodli už nejenom posuzovat, ale přímo se na některé akvizici účastnit, vysvětlil Pavel Wurst.

Oba podnikatelé již ve stavebnictví působí. Společně řídí Vodní zdroje Holešov, které se specializují na ekologické projekty. Kamil Bahbouh vlastní navíc firmu Gema Art. Ta se zabývá rekonstrukcemi a restaurováním památkových objektů. Protože na některých projektech spolupracovali s Metrostavem, měli šanci jej poznat.

Obrat za miliardu eur.

Třičtvrtě miliardy za majoritní balík musí být složeno do počátku března, poté budou majitelé vykupovat zbývajících osmatřicet procent akcií a stanou se stoprocentními vlastníky. I když Metrostav považují za zdravou firmu, chtějí během března provést vnitřní audit, aby podrobně zjistili její slabiny. „Pak určíme jasnou strategii dalšího rozvoje, uvedl Wurst.

S pozicí Metrostavu na tuzemském trhu jsou noví vlastníci spokojeni. Jako konkurenci vnímají pouze akvizice velkých zahraničních firem, například vstup německého koncernu Hochtief do Vodních staveb Bohemia. Aby rozšířili stavební kapacity, plánují majitelé ještě do konce letošního roku přikoupit minimálně další dvě firmy.

Stavební společnost chtějí Bahbouh a Wurst více soustředit na vlastní developerské projekty a finanční zázemí pro ně by měli poskytovat právě investoři ze zámoří. „Developerskou divizi rozhodně chceme posílit a možná z ní uděláme samostatnou dceřinou společnost, říká Bahbouh. Na českém trhu podle jeho názoru chybějí byty dostupné pro širší vrstvy obyvatel.

Další velká část tržeb by měla připlynout ze zahraničí. Noví vlastníci tvrdí, že již nyní předjednali do konce příštího roku zahraniční zakázky za zhruba sedm miliard korun. Uskutečnit by se měly převážně v Turecku a Německu. O „zářné budoucnosti jsou přesvědčeni nejen oba čeští podnikatelé, ale údajně i jejich američtí partneři. „Věříme, že před tím, než země vstoupí do Evropské unie, naroste obrat Metrostavu na miliardu eur, sebevědomě tvrdí Bahbouh.

Trojka domácího trhu.

Metrostav, který spolu s IPS a SSŽ patří na vrchol domácího žebříčku ve stavebnictví, loni odvedl výkony za sedm miliard korun. To představuje meziroční růst zhruba o čtvrtinu. Veřejné zakázky podle mluvčího podniku Františka Poláka v minulém roce stagnovaly a například podíl dodávek pro pražské metro poklesl na čtyři procenta celkových tržeb, ačkoliv ještě před rokem dosahoval až pětiny. Veškerý růst se tedy rekrutuje ze soukromého sektoru. Objem takových zakázek již přesahuje polovinu celkových výkonů.

Podnik se už zdaleka nevěnuje jenom podzemním činnostem, téměř tři pětiny tržeb plynou z občanských staveb. Sem patří například výstavba obchodních center pro Makro, Tesco, hotely, domovy důchodců a hlavně byty.

Na letošní rok má stavební firma již zajištěny práce za více než pět miliard korun a konec roku plánuje uzavřít s podobným výsledkem jako loni. „Ještě však nevíme, co přinesou noví majitelé, upozornil Polák. K nejvýznamnějším stavebním akcím patří práce na pražském tunelu Mrázovka, část tržeb snad připlyne i z výstavby metra, která by se letos měla trochu rozpohybovat. „Na čtvrtou část linky B radnice letos uvolnila 380 milionů korun, z toho dvě stě milionů by se mělo týkat nás. Magistrát ještě hodlá vyhlásit tendr na stavbu dalšího úseku linky C na Prosek, vysvětlil Polák.

EBF24

Podnik pokračuje i v developerské činnosti, již úspěšně v minulých letech zahájil obytným souborem v U Kříže v Praze-Jinonicích. Letos bude pracovat na administrativním a bytovém komplexu na pražské Palmovce a rezidenčních bytech Na Cibulce.

V roce 1998 firma utržila 5,58 miliardy korun a vykázala čistý zisk 156,8 milionu korun. Metrostav zaměstnává zhruba tři tisíce lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).