Menu Zavřít

ZA ANTIKOU DO PODOLÍ

8. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Nabídku tvoří grilované maso, ryby a zapékané speciality

Pár desítek metrů od plaveckého stadionu v pražském Podolí, přímo na nábřeží, stojí restaurant Delfy. V prostorách, kde dříve bývala známá rybí restaurace, dnes můžete ochutnat speciality řecké kuchyně. Na rozdíl od podniků v centru zde nebudete mít žádné problémy s parkováním, auto je možné nechat přímo před vchodem.
Restaurace je poměrně rozlehlá, pojme až sto dvacet hostů. Rozmístění stolů zachovává soukromí, ale stejně tak umožňuje posezení pro větší skupinu lidí. Interiér je zařízen ve starořeckém stylu: stropy podpírají imitace antických sloupů, po místnostech jsou rozestavěny amfory a sochy. Dekoraci vhodně doplňuje velké množství živých květin. V celé restauraci převládá modrá a bílá barva. Stejně laděny jsou i ubrousky, na nichž je vytištěn slovníček několika základních řeckých slov a jejich překlad do češtiny.
Po usazení ke stolu obdrží každý host pozornost podniku, která zpříjemňuje prohlížení jídelního lístku. Mužům je servírována sklenička tradičního řeckého nápoje Ouzo, ženám likér Delfy – místní specialita, kterou míchá barman.
Jídelní lístek obsahuje širokou nabídku předkrmů a polévek. My jsme si vybrali domácí salát z lilku na řecký způsob (117 korun) a jedno z nejznámějších řeckých jídel – tradiční Tzatziki s domácím jogurtem, česnekem a olivami (79 korun). Ceny předkrmů se v Delfách pohybují od 54 do 234 korun.
Hlavní jídlo je možné volit z nabídky grilovaných mas, ryb, salátových mís a zapečených jídel. Na své si přijdou hlavně milovníci jehněčího a vepřového. My jsme se rozhodli pro klasický Gyros z vepřového masa (279 korun), který byl podáván s omáčkou Tzatziki a zeleninovým selským salátem. Velké množství masa bylo doplněno ještě větším množstvím cibule a výborně okořeněno. Jako příloha se podává bílý chléb. Ochutnali jsme také populární řecké jídlo Musaka, což je mleté maso smíchané s plátky brambor a lilku. Vše je zalito bešamelem, následně zapečené a přelité rajčatovou šťávou. I k Musace byl servírován selský míchaný salát s ovčím sýrem. Ceny hlavních jídel jsou od 225 do 2124 korun. Ovšem některé z porcí jsou určeny až pro čtyři lidi. V Delfách mají také širokou nabídku ryb, za které zaplatíte od 297 do 890 korun.
K jídlu jsme popíjeli tradiční řecké víno Retsina s jemnou chutí pryskyřice. Druhá volba padla na Rapsami, což je červené suché víno, jehož plody zrály na svazích Olympu. Restaurant se orientuje zejména na vína z Řecka, v nabídce však mají i zástupce z Makedonie.
Dezertní lístek v Delfách umožňuje volbu moučníků nebo zmrzlinových koktejlů. I když jsme již byli syti, zajímavý název a složení dezertu Galaktobureko nás upoutal. Pokrm je připraven z listového těsta plněného vaječným krémem, z vanilkové zmrzliny a smetany (99 Kč). Jako druhý jsme zvolili Glyko koutaliou, což je vařené ovoce naložené v sirupu (88 Kč). Ceny dezertů se zde pohybují od 79 do 189 korun. Příjemný oběd jsme zakončili tradiční řeckou kávou a Metaxou. Káva je upražena dohněda a připravuje se ve speciální nádobě – džezvě. Jedná se o plechovou konvičku s dlouhým ouškem, do níž se nalije studená voda, přidá káva a cukr. Vše se nechá zpěnit, nevaří se.

Adresa
Podolské nábřeží 1, 140 00 Praha 4,
Tel.: 44 46 65 72
http://www.prag.cityinfo.de/home/delfy/

Otevírací doba
denně 11.30 – 01.00

Počet míst
120 v restauraci + 180 na terase

Druh kuchyně
řecká

Platba kartou
MasterCard, Visa, Maestro, Dinners Club

Jídelní lístek
čeština, angličtina

Jazykově vybavená obsluha
čeština, angličtina, němčina, řečtina, ruština

Původ vín
Řecko, Makedonie

Něco navíc
skutečně štědré porce

Hodnocení restaurace:
Jídlo
17 bodů z 20
Obsluha
9 bodů z 10
Atmosféra
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
8 bodů z 10
Celkem
42 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku:
Souvlaki s rýží, selský salát 264,-
Mísa Delfy steak, souvlaki, gyros, tzatziki, rýže, selský salát 360,-
Zapékané jehněčí maso s nudlovou rýží a sýrem 297,-
Mísa Dimitra pro 2 osoby – jehněčí kotlety, souvlaki, karbanátky, gyros, rýže, selský salát 792,-
Afrodité – jogurt s medem zdobený vlašskými ořechy 108,-

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Retsina 413,-
Rapsami 750,-
Agioritikos 750,-
Cava 614,-
Makedonikos 550,-

  • Našli jste v článku chybu?