Menu Zavřít

Za chybu v účetnictví může vždycky podnikatel

1. 2. 2011
Autor: profit

Každý podnikatel si buď vede účetnictví sám, nebo spolupracuje s externí firmou či daňovým poradcem. Jisté je, že i v případě externí spolupráce odpovídá za správnost svého účetnictví sám podnikatel a veškeré sankce jsou na jeho hlavu. Pak je ale může vymáhat po svém účetním.

Foto: photl.com

Většina podnikatelů si k vedení svého účetnictví sežene nějakého odborníka. Ten mu pomůže s evidencí účetních dokladů a ovládat by měl příslušné předpisy i legislativní změny. Kdo ale v případě spolupráce s účetním či účetní firmou zodpovídá za způsobené chyby? Může se podnikatel v případě chyby účetního nějak bránit a požadovat náhradu škody po něm? Určitě ano. Pokud dojde k chybě v účetnictví, pro finanční úřad je jediným partnerem podnikatel a úhrada sankcí ho zcela jistě nemine. Ten však může následně vymáhat tuto sankci po svém účetním. Rozdíl je ovšem v tom, zda se jedná pouze o daňového poradce, externí účetní či zaměstnanou účetní.

Poradce se může proti chybě pojistit

Daňový poradce odpovídá klientovi za škodu, kterou způsobil on, jeho zástupce, případně pracovník, a pokud vznikla v souvislosti s výkonem daňového poradenství. Úhrady případné škody se zbaví pouze v případě, že prokáže, že škodě nemohl zabránit. Daňový poradce je také podle zákona povinen před zahájením výkonu daňového poradenství uzavřít smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu, která by mohla vzniknout v souvislosti s výkonem daňového poradenství. Takto pojištěn musí být po celou dobu, po kterou daňové poradenství vykonává. Případná škoda způsobená třetí osobě, tedy klientovi, chybou nebo nepřesností daňového poradce je poté hrazena z tohoto pojištění.

Naopak externímu účetnímu nebo společnosti poskytující účetní služby třetím osobám takováto odpovědnost za chybu nebo nepřesnost zákonem výslovně stanovena není. Zákon nestanoví ani povinnost uzavřít smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu.

Ovšem profesní pojištění odpovědnosti za škodu si externí účetní sjednat může. V případě, že tak neučiní, postupuje se dle obecných právních předpisů a jejich ustanovení o náhradě škody. Pojištění profesní odpovědnosti za škodu se sjednává pro případ, kdy pojištěný způsobí třetí osobě škodu v souvislosti se svou „profesní“ činností a je povinen ji nahradit.

Pojištění se týká profesí, které předpokládají duševní činnost a pro jejichž výkon je třeba zpravidla mít speciální vzdělání, oprávnění, zkušenosti. Přínos tohoto pojištění nespočívá jen v odškodňování poškozených osob, ale také v ochraně pojištěného před neoprávněnými nároky a v jeho podpoře prostřednictvím institutu vedlejšího účastenství v soudních řízeních.

Odpovědnost účetní určuje zákoník práce

WT100

Účetní jako zaměstnanec odpovídá za chyby či nepřesnosti v rozsahu pracovně-právních předpisů, a to pouze zaměstnavateli. I zaměstnanec si může sjednat pojištění. A to odpovědnosti za škodu při výkonu povolání. Uzavírá se pro případ, že zaměstnanec při plnění svých úkolů zaměstnavateli způsobí škodu a ten po něm požaduje náhradu. Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu povolání zaručí, že neúmyslná chyba nebude mít pro zaměstnance dalekosáhlé důsledky. Toto pojištění se ale nevztahuje na úmyslně způsobenou škodu, schodek nebo majetkovou sankci uloženou zaměstnavateli například finančním úřadem.

Včera jsme psali o tom, že nový daňový řád přináší malou revoluci, zítra si přečtěte o zpracování evidence přímo na počítači…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).