Většina z nich je pneumatických, pražené zrno vyrábějí průmyslově ve velkých objemech. Ovšem když člověk hledá to pravé řemeslo, je třeba vyrazit do humnových sladoven. Ty byly dříve součástí každého důležitého pivovaru v regionu, dnes zrno zpracovává už jen jejich zlomek oproti minulosti. I proto je návštěva každé humnové sladovny událostí nasáklou velkou porcí historie.
Ta na člověka dýchne třeba v Benešově, kde místní sladmistr David Mareš dokáže o náročné přeměně ječmene ve slad hovořit hodiny. Mezi minipivovary je zase velmi vyhledávaným dodavatelem Karel Klusáček, jehož kounická sladovna patří mezi nejlegendárnější u nás. A pokud byste chtěli vidět skutečně funkční skvost, doporučuje se návštěva v dobrušském pivovaru, kde sládek Milan Vedra obsluhuje i nevelkou a o to hezčí sladovnu. Zajímavá je i výrobna pivovaru Opat v Broumově-Olivětíně.
I když se na to zapomíná, právě kvalitní slad je po vodě druhou nejdůležitější součástí piva. •
O autorovi| Ondřej Stratilík • stratilik@mf.cz