Menu Zavřít

ZA KOUŘOVOU CLONOU

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Analýza úspěchu: Od cigaret k uhlí, energetice a hutím

Společnost Geco Tabak, obchodující s cigaretami a tabákovými výrobky, jako jediná hájí barvy českého kapitálu v žebříčku deseti největších tuzemských obchodních firem. V hodnocení loňského roku obsadila sedmé místo s celkovým obra tem 10,26 miliardy korun (EURO 3/2000).

Týdeník EURO požádal vedení Geca Tabak, aby společnost blíže představilo - seznámilo s prvopočátky a jejím vývojem, ekonomickými výsledky, vlastníky, dosavadním působením na trhu či nastínilo nové plány. Generální ředitel a předseda představenstva Libor Chrobok na písemnou prosbu o schůzku nereagoval, místopředseda představenstva Petr Poláček uvedl, že informace tohoto druhu poskytovat nechtějí. „To, co jsme měli v úmyslu zveřejnit, jsme zveřejnili, více nebudeme. Je to úzus firmy. V minulosti jsme učinili nepříjemnou zkušenost, že data, poskytnutá například obchodním partnerům, byla různě překroucena a použit a tak, že nás nakonec poškodila, vysvětluje Poláček.

Nezbývá tedy než se spolehnout na informační databáze a vnější zdroje.

Šest otců zakladatelů.

Firma Geco Tabak má za sebou osm let života. Podle výpisu z internetového obchodního rejstříku vznikla v prosinci 1991 jako společnost s ručením omezeným. Ředitelem již tehdy byl Libor Chrobok a prokuristou Petr Poláček. Chrobok měl při založení čtvrtinový podíl na základním jmění, zbytek vlastnila společnost Geco, s. r. o. Tu ještě o půl roku dříve rovným dílem založili Marcel Čižmář, Karel Křivan, Petr Poláček, Miroslav Raška a Martin Ulčák. Uvedeno u šestici jmen lze tedy zřejmě označit za „otce zakladatele Geca Tabak. O nynějších vlastnících firmy lze jen spekulovat. V polovině roku 1995 totiž byla obě „eseróčka z obchodního rejstříku bez likvidace vymazána a právními nástupc i se staly stejnojmenné akciové společnosti. Majitele akcií z rejstříku vyčíst nelze. Platí pouze to, že akciová společnost Geco je stoprocentním vlastníkem akciové společnosti Geco Tabak. „Komu to vše patří, nikdo neví. Pokud je mi známo, nevědí to ani jejich největší obchodní partneři, říká nejmenovaný obchodník, který řadu let působí na českém tabákovém trhu.

Stud za vlastní minulost?

Místopředseda představenstva Geca Tabak Petr Poláček skoupé informování obhajuje tím, že podobnou politiku uplatňují i některé zahraniční obchodní firmy působící v ČR, například německý Kaufland. Nelze však zapomínat, že v jejich případě jsou například údaje o majitelích všeobecně známy, stejně jako byli známi majoritní vlastníci některých jiných, dříve významných českých řetězců - společností Interkontakt Group, Pronto Plus, Vít potraviny. Větší sdělnost by se očekávala již proto, že společnost Geco Tabak byla loni zařazena do žebříčku stovky nejobdivovanějších firem České republiky, kde se podle organizátorů soutěže, společnosti Czech Top 100, kromě jiného hodnotil i „vztah k médiím a celko vá otevřenost .

Svou roli v této trochu přehnaně opatrné mediální politice relativně velmi úspěšné firmy může hrát i křiklavá svazácká minulost některých jejích představitelů, kterou dnes možná není příjemné přiznávat a obhajovat. Jeden ze zakladatelů firmy, Martin Ulčák, byl totiž od 13. května 1989 předsedou pražské organizace SSM a od 30. listopadu téhož roku i šéfem ÚV SSM po Vasilu Mohoritovi. Později pak ještě vedl reformovaný Svaz mladých. Ve svých životopisech by působení ve v rcholových orgánech mládežnických organizaci měli mít zapsáno i jiní nynější či bývalí přestavitelé Geca a Geca Tabak. Například Miroslav Raška byl od začátku roku 1990 předsedou celorepublikového koordinačního centra Svazu mladých.

Profesionálové.

Na začátku devadesátých let bylo v ČR kolem pěti set firem, které provozovaly tabákový velkoobchod. Zbylo jich odhadem 35. Společnost Geco Tabak je s velkým odstupem největší. Vlastní dvě odbytové linie - jednak řetězec jedenáct i tabákových velkoobchodů s rozvážkou zboží a dále padesát maloobchodních prodejen tabákového zboží. Tři velkosklady jsou v Praze, další pak v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Hradci Králové, v Českých Budějovicích, v Ústí na d Labem a v Karlových Varech. V Praze-Klíčanech a v Ostravě firma nedávno postavila moderní skladové areály. Maloprodejen Geca Tabak pod označením Tabák-tisk si mohli všimnout zákazníci hypermarketů (Hypernova, Kaufland, Globus).

Podle Aleše Janků, ředitele pro vnější vztahy akciové společnosti Tabák, je maloobchodní projekt „shop in shop společnou akcí Tabáku a Geca Tabak. Projekt se zatím velmi osvědčil. Janků si dosavadní spolupráci s Gecem Tabak obecně velmi pochv aluje: „Jejich práce je naprosto profesionální, zákazníkům poskytují nadstandardní služby. Pro společnost Tabák (ovládá ji americký Philip Morris), jejíž podíl na domácím cigaretovém trhu je zhruba osmdesát procent, představuje Geco Tabak nejvýznamnějšího odběratele. V katalogu Geca je však možno najít zboží i od dalších výrobců působících na českém trhu - Reemtsma, British American Tobacco, R. J. Reynolds Tobacco a jiných

Pevná pozice.

Proč není firma Geco Tabak tak jako potravinářští obchodníci vytlačována zahraniční konkurencí a daří se jí držet si získanou pozici? Názory se liší. Jedni hovoří o příliš okrajovém oboru, jiní o vysoké koncentraci tabákového trhu. „Ohrozit by českou firmu v dalších letech možná mohly nové širokosortimentní velkoobchody.

Miroslav Kajňák, manažer vnějších vztahů společnosti Makro, která již v ČR postavila sedm velkoobchodních center a chystá další, prohlašuje: „Budeme pokračovat ve výstavbě dalších velkoobchodních center a očekáváme, že jak bu- de růst povědomí o naší prodejní síti u zákazníků, bude růst i náš podíl na trhu ve všech oblastech, tedy i v prodeji tabákového zboží, říká. Naděje speciali- zovaných velkoobchodů Geca Tabak je v tom, že zahraniční konkurence se širokým záběrem činnosti bude vždy nabízet jenom základní sortiment tabá- kového zboží.

Česká firma mohla opanovat tabákový velkoobchod i proto, že se v tomto segmentu pracuje s nízkou marží, podle expertů pouze půlprocentní. A to není pro zahraniční subjekty příliš atraktivní. Geco Tabak podle neověřených informací dok once v Praze již asi deset měsíců prodává zboží pouze za nákupní ceny.

Pokud by tomu tak bylo, vyvstane otázka, jak by si investice do výstavby nových skladových areálů mohla dovolit. Bere na sebe riziko nesplácení úvěrující banka, kterou má být IPB? Pomáhají rozvoj financovat vlastníci z jiných podnikatelských aktivi t? Podle Lidových novin na konci roku 1998 měla společnost Geco Tabak při zhruba šestimiliardovém obratu a zisku ve výši 3,3 milionu úvěry ve výši 358 milionů korun. Údaje za loňský rok známy nejsou.

Energetická sestra.

Geco Tabak není jedináčkem v rodině Geco. Má i neméně významnou sestru působící na kapitálovém trhu, makléřskou firmu Atlanta Safe. Po-dle dostupných údajů matka, Geco, a. s., drží 99 procent akcií Atlanty Safe. Mezi všemi t řemi firmami bylo až do loňského léta evidentní personální propojení, nyní již osobní vazby z obchodního rejstříku patrné nejsou.

CIF24

Působení Atlanty lze shrnout do tří slov: uhlí, energie, hutě. Jako obchodník s cennými papíry měla značný podíl na tom, že se firmě K. O. P. (Viktor Koláček, Petr Otava a Jan Przybyla) podařilo do značné míry ovládnout těžbu uhlí v ČR. P rávě pro ně v minulých letech totiž nakupovala akcie obchodní společnosti Metalimex, Českomoravských dolů Kladno či Sokolovské uhelné. Ne asi náhodou Atlanta nyní sídlí ve Štěpánské ulici v Praze, v budově Metalimexu. Loni v září se v Hospodářských novinách objevilo nepřímé obvinění, že Atlanta Safe vyvíjí nátlak na majoritního vlastníka Mostecké uhelné, americkou investiční společnost Appian Group, aby své akcie prodala „konkurenční investiční skupině . Podnikatel Martin Ulčák to jménem Atlanty důrazně odmítl a deníku potvrdil pouze to, že se firma na trhu uhelných společností a energetiky pohybuje a zajímá se o ně. Kvůli uhlí měla Atlanta již jednu nepříjemnost v roce 1997, kdy se dokonce dostala na „ černou listinu tehdejšího Úřadu pro cenné papíry ministerstva financí. Zúčastnila se totiž podezřelé obchodní transakce s pěti procenty akcií Sokolovské uhelné, které původně patřily vytunelovanému investič- nímu fondu Trend.

V oblasti energetiky na sebe makléřská firma upozornila v loňském roce, kdy ji středočeská města a obce pověřily prodejem soustředěného balíku akcií distribučních společností, Středočeské ener- getické a Středočeské plynárenské. Významnou zakázku se Atlantě podařilo získat zejména kvůli značné podpoře od vedení radnice v Kladně. Atlanta Safe byla v listopadu 1999 zmíněna i při diskusích o vytvoření konsorcia tří severo- moravských hutí. Týdeník Prague Business Journal napsal, že v propojení hutních aktivit se velmi angažoval seve- romoravský podnikatel Radim Masný, který má v této záležitosti mocné spojence v poradci premiéra Miloše Zemana Miroslavu Šloufovi a právě v Martinu Ulčákovi z Atlanty Safe. Týdeník se v této věci odvolal na vyjádření severom o- ravského poslance za ČSSD Lubomíra Zaorálka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).