Menu Zavřít

Za lživou zprávu půl milionu eur. Němci chtějí pokutovat Facebook

21. 12. 2016
Autor: (CC BY-ND 2.0), Franco Bouly, Flickr.com

V Německu připravují radikální řešení, jak zastavit šíření falešných zpráv prostřednictvím sociálních sítí. Facebook by za každý takový včas nesmazaný článek měl platit pokutu 500 tisíc eur (13,5 milionu korun). Navrhuje to Thomas Oppermann, šéf poslaneckého klubu vládní SPD.

Mezi faktory, které ovlivnily letošní americké prezidentské volby, bývá zařazováno šíření falešných zpráv na sociálních sítích. Ve světě se začíná řešit, jak takové situaci napříště předejít. Oppermann přišel s poměrně extrémním řešením. Nejpopulárnější sociální síť Facebook chce pokutovat půl milionem eur za každý včas neodstraněný článek.

„Facebook nevyužil šanci vyřešit stížnosti po svém,“ uvedl Oppermann pro časopis Der Spiegel. „Takže teď budou podobné platformy, které ovládají trh, přinuceny, aby si v Německu zřídily kancelář právní ochrany, která bude k dispozici 24 hodin denně a 365 dní v roce,“ dodal.

Smyslem zřízení takových institucí má být snazší cesta k rychlému mazání nepravdivých článků a včasnému uvádění informací na pravou míru. Lidé, kteří se budou lživými zprávami cítit poškozeni, dostanou příležitost kontaktovat právní oddělení a žádat nápravu. Pokud tak právě například Facebook neučiní, čeká jej pokuta ve výši až 500 tisíc eur za každý takový článek. Na odškodnění navíc budou mít nárok právě i stěžující si osoby.

Facebooku by se mohla prodražit i jeho akvizice WhatsAppu. Čtěte více:

Facebook prý při akvizici WhatsAppu klamal, hrozí mu pokuta

Výše pokut a případné další tresty jsou ještě v řešení, v německé vládní koalici ale panuje shoda na rychlém zavedení přísných pravidel. Volker Kauder z CDU předpokládá, že vláda se tomuto tématu bude intenzivně věnovat už na začátku příštího roku.

Facebook už dříve avizoval, že s šířením lživých zpráv bude bojovat mnohem důsledněji než doposud. Chystá zjednodušení nahlašovacího procesu, který bude místo současných tří kroků vyžadovat jen dva. Pokud navíc dostatečný počet uživatelů označí zprávu za nepravdivou, zašle ji Facebook na rychlé přezkoumání. Taková zpráva nebude ihned smazána, ale dostane se jí označení „pochybná“ a uživatelům se nebude zobrazovat na předních místech.

Dále čtěte:

MMF24

Falešné zprávy - dobré zprávy. Výrostkům přinesly blahobyt

Postavte servery nebo končíte. Ruský zákon komplikuje YouTube existenci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).