Ve všemi směry spěchajících davech uprostřed Václavského náměstí mě zaujal stále se rozrůstající počet lidí, kteří si evidentně ve chvatu nakoupili jídlo „s sebou“. Jeden drží v ruce kelímek s kávou, jiný třímá dózu se salátem a ještě další peláší s bagetou pod paží. Někteří si dokonce nákup rozbalují a jídlo konzumují na místě. Chápu, že ne všichni mají čas na hodinové a delší obědy, ovšem živit se na ulici? Vždyť za poklusu jedí jen koně, praví klasik.
Když se před pár dny navíc objevily i zvláštní bicykly v barvách Fuzion Café, začal jsem pátrat po důvodech stále se šířící obliby tohoto zařízení. „Snad je to kvalita kávy, čerstvost potravin, zahájení rozvozu na kole, to opravdu nevím. Ale jistě je to rychlost obsluhy. Lidí, kteří nemají čas a oběd si nesou do práce, tu umíme 'obstarat' opravdu hodně“, řekl mi autor myšlenky a spolurealizátor projektu Fuzion Café, britský finanční analytik Mike Scott. Z domnění, že kdesi vlastní podobný řetězec a prostě jej - s drobnými úpravami - převedl do Prahy, mne vzápětí vyvedl.
„Ne, ne, jsem jen věrným a stálým hostem takových podniků, nevlastnil jsem dosud žádný. Při mém prvním pracovním pobytu v Praze mi nejvíc chyběly čerstvé sendviče a dobrá silná káva v kanceláři, zajímavě vyskládané saláty i neobvyklé kombinace používaných surovin. Jsem na to zvyklý, stýskalo se mi po tom. I po klidné chvilce posezení v útulné, neokázalé prostoře v samém středu všeho dění, uprostřed úřadů, kanceláří, bank. Byla to vlastně potřeba, jakou je pro někoho cigareta ke kávě. A také mne zlobí fronty a dlouhé čekání, nakonec i nižší kvalita kávy a sendvičů,“ vysvětluje Mike Scott.
Když se ze svého prvního působení v Praze vrátil na ostrovy, ovšem s perspektivou dalšího angažmá v české metropoli, přemýšlel, analyzoval, kalkuloval, jak by se (a zda vůbec) dal nápad Fuzion uskutečnit v Praze. Současně v ní jeho lidé hledali vhodné prostory. Volba Vodičkovy ulice byla dalším tématem, které mne zajímalo. To místo a jeho okolí je nabito bistry a stánky, přetéká kavárnami, restauracemi, bary. Z toho pohledu vidím umístění Fuzion právě do samého centra gastronomického dění všech kategorií jako krok k sebevraždě.
„Takhle přesně jsme to chtěli. Jako součást jisté gastrozóny máte záruku vysoké návštěvnosti. Čím více lidí projde kolem, tím vyšší je pravděpodobnost, že objeví náš podnik. Na nás je, aby jejich první návštěva nebyla zároveň poslední. Proto u nás najdou znamenitou kávu a maximálně čerstvé bagety a sendviče. Máme vlastní výrobnu, všechno je tedy připravováno 's sebou', to co vidíte v chladicích vitrínách není nikdy starší než pár hodin,“ ujišťuje Scott, který i nyní působí v Praze jako finanční analytik.
Aby se nabídka dostala i k těm, kteří nemohou opustit zaměstnání ani na chvíli, přišlo Fuzion Café před nedávnem s novinkou, objednávkovou službou spojenou s rozvážkou po centru města, a to na kole. Ano, po době, kdy dodávkové automobily vytlačily z ulic cyklisty s nůšemi rohlíků, konvemi mléka či pugéty květin, se bicykl vrací do města i při rozvozu potravin. „Součástí naší filozofie je snaha o zdravý životní styl, o život v pokud možno nenarušeném prostředí. Právě kolo je možností, jak zbavit ulice města jedovatých zplodin. Je i rychlejší, přecpanými komunikacemi se snáze proplete 'kolař' než tunový pick-up. Podporuje to také snahu posílit co nejvíce hlavní složku našich aktivit, prodej přes ulici. Hned v dubnu, po otevření kavárny, byl poměr prodeje v místě a přes ulici zhruba půl na půl. Jako podporu dalšího růstu jsme nasadili i rozdílné ceny obou služeb s ne nevýznamnými diferencemi,“ shrnuje Scott.
A co ti, kteří se rozhodnou užít si příjemné atmosféry v malé kavárničce v poschodí? Čím oslovujete je? „Sám jste zmínil klidné příjemné prostředí, což v hektickém logistickém uzlu není málo. Mají navíc ještě možnost připojit se k internetu prostřednictvím wi-fi systému. Dobrý pocit mohou dále umocnit i pravidelné výstavy především mladých umělců
„Protože se chci v Praze usadit, připravuji si zázemí, které by mi přineslo práci a obživu. Ale i radost. Proč by to tedy nemohl být řetězec Fuzion kaváren, v jehož budoucnost pevně věřím?“ ptá se viditelně spokojený Mike Scott. Vzhledem ke všemu řečenému se zdá být vize, že brzy budou středem města projíždět pelotony cyklistů s koši nad přední vidlicí plnými „fuzion“ dobrot, zcela reálnou. Jenom bych se za všechny přimluvil – přes ulici neznamená na ulici!