Menu Zavřít

Za snížení růstu české ekonomiky mohou cigarety

16. 3. 2015
Autor: Pinkas Martin/Euro

Růst české ekonomiky ke konci roku 2014 v meziročním vyjádření znatelně zpomalil. Zatímco během prvních tří čtvrtletí loňského roku expandovala česká ekonomika vždy mírně vyšším než dvouprocentním tempem, v posledním loňském čtvrtletí růst české ekonomiky podle Českého statistického úřadu zvolnil na 1,5 procenta.

Základní údaje ale poskytují poněkud mlhavý obrázek o tom, v jakém stavu se česká ekonomika skutečně nachází. Klíčovou složkou, která stála za snížením tempa českého růstu, bylo meziročně nižší inkaso spotřební daně z tabákových výrobků. Do inkasa se promítla nově zavedená regulace předzásobení, zaměřená na obchodníky s kuřivem.

1,5 %
Růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí 2014

Vzhledem k nutnosti harmonizace české legislativy dle standardů EU dochází v České republice od roku 2004 k postupnému zvyšování spotřební daně z cigaret, vždy v řádu několika korun na krabičku. Proto se konec roku u nás v odvětví tabákového průmyslu v posledních letech tradičně nesl ve znamení výrazného nárůstu cigaretových zásob. Obchodníci se snaží předzásobit a co nejvíce oddálit dopady vyšší spotřební daně. Počínaje rokem 2014 ovšem vystavila česká vláda podobným snahám stopku, když stanovila 1. březen 2015 jako nejzazší termín, do kterého lze cigarety nakoupené v roce 2014 vyprodat. Pozitivní efekt očekávaného zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků na listopadové a prosincové příjmy státního rozpočtu (a následně i výši HDP ke konci roku) tak v roce 2014 v porovnání s předchozími roky vyprchal. Pokud bychom údaj o meziročním růstu české ekonomiky za poslední loňské čtvrtletí očistili o vliv daní (z produktů), rostla by česká ekonomika tempem 2,9 procenta, tedy nejrychleji od začátku roku 2011. Výše spotřební daně z cigaret v České republice (aktuálně cca 85 eur na tisíc kusů cigaret) stále nedosahuje minimální sazby stanovené Evropskou unií na úrovni 90 eur za tisíc kusů cigaret, a lze tak předpokládat, že i v následujících letech bude v ČR docházet k jejímu postupnému zvyšování. Výkyvům v inkasu spotřební daně s dopady na výši meziročního růstu českého HDP se s ohledem na regulaci předzásobení nejspíše v budoucnu vyhneme.

2,9 %
Růst české ekonomiky očištěný o daně z produktů ve čtvrtém čtvrtletí 2014

ebf - tip - debata

Hlavním tahounem růstu české ekonomiky byl ve čtvrtém loňském čtvrtletí podle Českého statistického úřadu především zpracovatelský průmysl, který meziročně vzrostl o 6,9 procenta, opět nejrychleji od roku 2011. Solidní rozjezd zaznamenal český průmysl i na počátku roku 2015, alespoň podle výrobního indexu nákupních manažerů (PMI), který v únoru dosáhl úrovně 55,6 bodu, a stále se tak nachází v blízkosti několikaletých maxim. Dosavadní vývoj potvrzuje, že růst české ekonomiky, který v roce 2014 dosáhl na rovná dvě procenta, v letošním roce ještě zrychlí. Hodnoty kolem 2,5 procenta by neměly být významnějším překvapením.

Autor je analytik České spořitelny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).