Menu Zavřít

Za speciály do Kozlovic

22. 6. 2020
Autor: Euro.cz

Valašský pivovar klame. Spíš než tradici tu hledejte sezónní zpestření

Už cesta do Kozlovic, která se vine pod ostrými Palkovickými hůrkami, je zážitek. A když pak člověk vstoupí do samotného areálu Fojtství, nadšení z regionu pokračuje. K tomu zdejší sládek Petr Krpec přinese z tanku k ochutnání navoněný American Pale Ale a je tu ideální rozpoložení pro seznámení se s Valašským pivovarem.

„Potřeboval jsem něco dělat, slovo dalo slovo,“ vrací se Krpec o osm let zpátky.

Tehdy sem jako středoškolský učitel zavítal s třídou na exkurzi. A protože věděl, že s koncem školního roku bude muset akademickou půdu opustit i on, zkusil štěstí v pivovaru. „Přes léto jsem si to šel párkrát vyzkoušet, byly to takové laborky v praxi,“ usmívá se Krpec, který má potravinářské vzdělání.

Valašský pivovar v Kozlovicích tehdy fungoval už čtvrtým rokem, ale až příchod Petra Krpce značku nakopl.

Technologie stojící na stolitrové varně, v níž se ročně udělá zhruba dvě stě várek, třech otevřených vanách a šesti tancích se rozrostla o další jednu vanu v otevřené spilce a rovných osm tanků. Rozšířil se i sortiment, ke světlé a tmavé dvanáctce Krpec přidal desítku a speciály. A postupně se pustil i do svrchního kvašení. „Začátky byly těžší, lidi nechtěli řemeslné pivo ani zkoušet,“ přibližuje počáteční strasti craftu v poměrně konzervativním regionu. V současnosti je zdejším nejžádanějším pivem světlý ležák Valašský vojvoda.

Dnes už platí Valašský pivovar v oblasti za poměrně zavedenou značku, čepuje se třeba i ve známé chatě dr. Hrstky přímo pod štramberskou Trúbou. Mimo to je kozlovické pivo k vidění i v Ostravě, Hukvaldech a občas i v karlínském Pivovarském klubu. „Na jaře se nám nezkazilo nic, neměli jsme žádné výrobní ztráty,“ popisuje Krpec měsíce letošního roku, kdy se zavřely výčepy.

Dobrá Mařka

Z Kozlovic jsme si odvezli několik plných PET láhví, které se prodávají přímo ve výčepu pivovarské restaurace, kde je i měděná varna. Na start jsme otestovali světlý ležák Valašský vojvoda 12° s pěti procenty alkoholu. Pivo tmavší barvy je kalné, v chuti lehké a svěží bez výrazné hořkosti, s plným tělem a znatelným řízem. Jde o poměrně slušný ležák s dobrou pitelností.

Na řadu se dostal i speciál Mařka 13°, což je spodně kvašené pivo typu märzen. Speciál má načervenalou barvu a výstavní pěnu, voní sladem. Mařka působí osvěžujícím a lehkým dojmem i přes 5,4 procenta alkoholu. Pitelnost je velmi dobrá. Tenhle märzen dokazuje, že Petru Krpcovi se daří dělat speciály na velice slušné úrovni.

Valašský pivovar v Kozlovicích

Fojtství číslo 1, Kozlovice sládek: Petr krpec Založeno: 2008 co doporučujeme:

speciál märzen Mařka 13° otevřeno: neděle a pondělí (11.00 až 21.00), úterý až čtvrtek (11.00 až 22.00), pátek a sobota (11.00 až 23.00)

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?