Menu Zavřít

Za sto dolarů. Už pod stromeček?

8. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Cena ropy

Cena americké ropy pokračovala minulý týden v růstu a přiblížila se hranici sta dolarů za barel. Někteří analytici již začínají hovořit o cenách až 130 dolarů za barel v horizontu několika měsíců. Na nová rekordní maxima, více než 98 dolarů za barel, se americká ropa dostala kvůli obavám z nedostatku paliv v zimní sezoně. Podobně šplhala i severomořská ropa Brent, která se dostala přes rovněž rekordních 94 dolarů za barel.
Zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 700 tisíc barelů, předpokládají analytici. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) předpověděl, že zásoby ropy v průmyslových zemích budou v závěru roku o dvacet milionů barelů nižší, než činí pětiletý průměr. To společně s vojensko-politickým napětím na turecko-irácké hranici, vzrůstající poptávkou z Číny a Indie, slabým dolarem a očekáváním budoucího růstu ze strany velkých komoditních spekulantů, žene cenu základní energetické suroviny stále vzhůru. Podle analytika Dariusze Kowalczyka ze společnosti CFC Seymour se zdá být dosažení hranice sta dolarů nevyhnutelné.
Cenu by mohlo snížit jen výrazné navýšení těžby, ale toho již producenti zjevně schopni nejsou. Kartel zemí vyvážejících ropu OPEC navíc tvrdí, že dle jeho přesvědčení není za rostoucí cenu nedostatek ropy, ale zejména tlak spekulantů. Tento názor podpořil i analytik Martin Lobotka z České spořitelny, když ve zprávě Ropa versus hospodářský růst k obecně uváděným důvodům rostoucí ceny podotkl: „Domníváme se, že jsou to spíše záminky k odůvodnění něčeho, co nemá ve fundamentech příliš oporu (zásoby surové ropy jsou postačující, potenciální dopad konfliktu v severním Iráku omezený), a že se jedná spíše o spekulativní záležitost.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).