Menu Zavřít

Za vším hledej Kelty

13. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Ve stráních nad Moselou najdeme ryzlink, pinoty, tramíny i chardonnay

Přestože o kultivaci a zavedení vinařství na březích Mosely v dnešním Lucembursku se zasloužili Římané, nebyli to oni, kdo révu do těchto míst přinesli. Už pár set let před nimi zde Keltové pěstovali zřejmě nahodile révu a připravovali nápoj vínu velmi vzdáleně podobný. Novodobá historie zdejšího vinařství začala okolo roku 1935, kdy byla založena národní značka kvality - Marque Nationale. O patnáct let později došlo k dalšímu posunu v kategorizaci, vznikla označení Vin classé, Premier Cru a Grand Premier Cru. Teprve nedávno se na etiketách vín od lucemburské části řeky Mosely objevil další stupeň garance původu, známka Moselle luxembourgeoise – Appellation Contrôlée. Pro nás má Lucembursko coby vinařská země trochu nostalgický přídech. Vždyť o pěstování révy a přípravu vína v Čechách se ve 14. století nejvíce zasloužil jeden ze členů tamního panovnického rodu Karel IV. Na asi tisícovce hektarů působí okolo šedesáti registrovaných subjektů. Jejich vína, typická a nezaměnitelná svým charakterem, se drží v popředí zájmu konzumentů nejen doma, ale i v sousedním Německu, Belgii a Nizozemsku. Jedinečnost terroiru a tradiční způsob zpracování byly v nedávné minulosti doplňovány o moderní technologie a vinaři v malé zemičce začali chystat i vína vyšších kategorií. V nabídce těch nejprozíravějších se objevují výběry, slámová vína, i „leďáky“. A za zmínku jistě stojí i velkovévodské sekty. Připravují se tradiční metodou a záruku kvality jim dává další ze zákonných označení - Crémant de Luxemburg.
Odrůdová skladba kopíruje – jak jinak – ostatní oblasti při velké vinařské řece. Ve stráních nad tokem Mosely mezi Schengenem a Wasserbilligem nalezneme ryzlink, pinoty, tramíny i chardonnay. Vedle nich však staví místní vinaři na odrůdách v kraji tradičních a typických, které nejsou až tolik rozšířeny. Je to především Elbling, sorta, která se po časech strádání vrací do nabídky a je stále populárnější, zájmu se těší i Rivaner a trochu tajemná odrůda s aristokraticky znějícím názvem – Auxerrois. Možná stojí za zmínku, že loni byla zaregistrována i u nás a objevila se ve státní odrůdové knize.

EBF24

Auxerrois Côteaux de Schengen Grand Premier Cru 2002 - Domaines Vinsmoselle, Château de Stadtbredimus je víno sytější v barvě, bohaté kytky a široké, obsažné chuti. Ve vůni nalezneme ovocité valéry s mírnou převahou hroznu. Chuť nabídne širokou škálu prvků od ovoce, přes hroznovitou vyzrálost a minerální podkreslení. V závěru dochuti se potom prosadí jemné kořenité partie. Drobná perlička, která dodává vínu pikant a živost, v konci nestačí a tak se projeví patrná stopa cukru. Vínu by jistě slušela čárka či dvě kyselinek navíc, i tak však jde o typickou ukázku produkce moselské oblasti, právě i s onou lehkou cukernou partií, pro tato vína kdysi tolik typickou.

Typické odrůdy lucemburských vinic

  • Riesling
  • Pinot Gris
  • Pinot Blanc
  • Auxerrois
  • Pinot Noir
  • Gewürztraminer
  • Chardonnay
  • Rivaner
  • Elbling
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).