Menu Zavřít

Za vyšším majetkem

10. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Podílové fondy Akro

CIF24

PRAHA (tos) - Investiční společnost Akro sloučí šest svých úzce oborově zaměřených podílových fondů v jediný. Podle projektu odsouhlaseného Komisí pro cenné papíry splynou na přelomu roku fondy Akro Obligace, Akro Eurotech, Akro mezinárodní akciový, Akro výnosový a Akro český s fondem Akro mezinárodní balancovaný. Přijímací fond se zároveň přejmenuje na Akro mezinárodní flexibilní. Slučované podílové fondy zaniknou k poslednímu dni letošního roku, k témuž datu se stanou podílníci slučovaných podílových fondů investory přejímajícího fondu.
Akro je v současnosti nejmenší tuzemskou investiční společností. V sedmi vlastních otevřených podílových fondech spravuje necelých 200 milionů korun majetku. Posledního z obhospodařovaných fondů – Akro Svět – se zatím fúze nedotkne. Šéf investiční společnosti Vít Vařeka věří, že se podaří do fondu vrátit další část majetku znehodnoceného krachem obchodníka s cennými papíry Private Investors (EURO 39/2003).
Kromě logického argumentu vyšší efektivnosti správy sloučených fondů je důvodem splynutí také připravovaná novela zákona o investičních společnostech. Ta stanovuje minimální objem spravovaného majetku na padesát milionů korun. Tuto podmínku v současnosti nesplňuje pět ze sedmi fondů Akra. Fondům, které by podmínku minimálního vlastního jmění v příštím roce nedodržely, by hrozila likvidace.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).