Menu Zavřít

Za vyvolávací cenu

31. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Nemovitosti z portfolia IPB

PRAHA (men) – Překvapivě „pouze“ za vyvolávací cenu byl minulý týden prodán ve veřejné dražbě palác na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice v Praze. Jediný účastník dražby, nový vlastník domu, společnost Josefská 1 ze skupiny East Flow zaplatí za lukrativní objekt 350 milionů korun. „Chceme co nejdříve začít s rekonstrukcí. Máme dvě až tři varianty, jak budovu využít, v této chvíli je však předčasné o tom hovořit. Čekáme na rozhodnutí našich partnerů a investorů,“ řekla týdeníku EURO Marta Guthová ze společnosti Flow East. Guthová nevyloučila využití budovy pro kanceláře, restauraci či hotel. Dodala, že se společnost bude snažit najít pro celý objekt jednoho nájemce. Britská společnost Flow East, která se zabývá investicemi do nemovitostí, působí na českém trhu od roku 1993. Letos se bezúspěšně společně s Goldman Sachs zúčastnila soutěže o balík problémových úvěrů z České konsolidační agentury ve výši 40 miliard korun. Palác na Václavském náměstí, který má jedno podzemní a šest nadzemních podlaží, je vyhlášenou kulturní památkou. Budovu nechala postavit v roce 1896 italská pojišťovna Assecurazioni Generali jako své nové sídlo. Palác byl postaven v novobarokním stylu podle projektu architektů Bedřicha Ohmanna a Osvalda Polívky. Pojišťovna v paláci sídlila do konce druhé světové války. Od poloviny 20. století zde působil Úřad pro normalizaci, Úřad pro vynálezy a objevy a Polské informační centrum.
Od roku 1991 byla budova v portfoliu IPB. Banka plánovala, že propojí Václavské náměstí a ulice Jindřišskou, Panskou a Na Příkopě a vybuduje tu obchodní centrum. Projekt s názvem Václavské náměstí 2000 se však neuskutečnil. Po převzetí banky převedla objekt ČSOB do České konsolidační agentury. Dražbu objektu pro agenturu provedla realitní a aukční agentura Gaudí (EURO 14/2002). O nemovitost projevila již dříve zájem řada domácích i zahraničních developerů, kteří chtěli vybudovat v paláci hotel nebo obchodní centrum. „Byl to pro nás šok, že se dražby již nikdo další neúčastnil,“ řekla Guthová. Jednatel společnosti Gaudí Vladimír Vais říká, že nejdůležitější je, že byla budova vydražena. „Dosažená cena je podle mého názoru na hranici toho, čeho se dalo dosáhnout. Byl to nejdražší dům, který byl kdy dražen,“ tvrdí Vais. Příčinou nezájmu investorů může být vysoká cena nutné rekonstrukce. Navíc je objekt zatížen věcným břemenem. Jedním z jeho pilířů totiž prochází odvětrání technického kolektoru.
Dům patřil k nejzajímavějším nemovitostem z portfolia IPB. Spolu se sousedními objekty tržní cena přesahuje miliardu korun. Blok „proslul“ při zastaveném stíhání tehdejších šéfů IPB Jiřího Tesaře a Libora Procházky. Pokud by se novému majiteli podařilo získat navíc dvě sousední budovy, z nichž jednu (pasáž Práce) vlastní firma Cimex a druhou OPBH v likvidaci, bude mít jedinečný spojený komplex budov v samém centru Prahy. Odhady uvádějí, že v celém bloku by mohlo vzniknout až 100 tisíc metrů čtverečních kancelářských a obchodních ploch. Rozlohou by tak byl největším v centru města. Pro každého investora je navíc zajímavé, že v podzemí tohoto komplexu je možné vybudovat garáže.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).