Menu Zavřít

Za Živnobanku

2. 9. 2015
Autor: Redakce

Zatímco Čínou zmítá krize a návštěva českého prezidenta Miloše Zemana, v Praze Číňané koupili úžasný dům. Budova Živnobanky na kdysi bankéřské ulici Na příkopech je nejenom stavební památkou a secesním skvostem, ale především je vzpomínkou na doby, kdy Česku vládlo české bankovnictví.

Těžko říci, jak by se na dnes zveřejněný obchod koukal doktor Preiss. Asi by ho dost překvapilo, kdože mu to bude chodit po baráku. Ale víc by se asi divil, co se to stalo s českým průmyslem, u jehož zrodu Živnobanka stála a který dnes ze tří čtvrtin ovládají zahraniční vlastníci. A z toho ČKD, které bylo průmyslovou vlajkovou lodí Živnobanky, už také moc nezbylo.

Časy se mění a národovectví z první poloviny minulého století dávno není v módě. Nakonec i Živnobanka, která přežila nacistickou okupaci i desetiletí komunismu, kdy byla vlastně jedinou skutečnou bankou v Československu a působila na mezinárodních finančních trzích, už není mezi námi.

Italské Unicredit nebyla tradiční značka s onou pozoruhodnou životností dost dobrá. V roce 2007, po skoro sto čtyřiceti letech existence Živnostenská banka zmizela z trhu a vlastník ji přejmenoval na Unicreditbank. A pilíř dějin českého hospodářství se k lítosti autora odebral definitivně do učebnic dějepisu.

Tomu domu Na příkopech se ale dál říkalo a pořád říká Živnobanka a asi to tak ještě nějaký čas zůstane, protože CEFC China Energy se bude Pražanům asi dost špatně vyslovovat. Nicméně Číňany je třeba pochválit za dobrý vkus při výběru evropského sídla a přát si, nechť se k tomu domu chovají hezky.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Francouzi přistáli na Marsu

Minimální chápavost

EBF24

Ještě horší, než jsme doufali

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).