Menu Zavřít

Zabrání PKN státu vrátit se do rafinerií?

22. 4. 2013
Autor: Euro.cz

Petrochemický průmysl Plán ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby vybudovat v Česku gigantický petroholding je ohrožen. Vše může zhatit společnost Unipetrol, respektive její polský majoritní vlastník PKN Orlen.

Součástí ministerského plánu je vytvořit holding sloučením státních podniků Mero a Čepro a k tomu jako bonus přidat podíl ve společnosti Česká rafinérská. Stát by tím získal výrazný vliv ve strategickém oboru. Média před časem informovala, že jeden z vlastníků, společnost Shell, nabídl státu k prodeji svůj 16,3procentní podíl v České rafinérské.

Nabídku Shellu potvrdil i ministr Kuba, který současně potvrdil, že už došlo k jednání. Jenže podle informací týdeníku Euro společnost Shell jen sondovala situaci a žádná konkrétní nabídka na stole neleží. A i když se Shell se státem dohodne na prodeji, vůbec k němu nemusí dojít. Předkupní právo na akcie České rafinérské mají jak Unipetrol, respektive PKN Orlen, tak další z akcionářů podniku, italská společnost ENI. „Poláci jsou připraveni svoji opci využít. Zvýšit vliv českého státu v tomto odvětví je to poslední, co by si majoritní akcionář Unipetrolu přál,“ sdělil zdroj z vedení Unipetrolu. Jméno si s ohledem na citlivost problému nepřál zveřejnit.

Případný souboj o podíl Shellu v České rafinérské by mohl být notně dramatický. Pokud se totiž Shell dohodne se státem na ceně, musejí ji PKN či ENI dorovnat, chtějí-li využít své opce. Unipetrol odmítl výše uvedené informace oficiálně komentovat.

Akcionáři České rafinérské

Podíl (v %)

32,5

ENI

16,3

Shell

ebf - tip - debata

51,2

Unipetrol

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).