Menu Zavřít

ZAČAL TO PIONEER

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S l u č o v á n í     f o n d ů

První případ sloučení fondů známých a renomovaných správců přichystaly na českém trhu investiční společnosti Pioneer a CA IB Fund Management, dříve Creditanstalt. Dva středně velké otevřené podílové fondy CA IB, obligační a balancovaný, se sloučí s otevřeným podílovým fondem Pioneer Trust, který patří se zhruba dvěma miliardami majetku k absolutně největším subjektům tohoto typu na českém trhu. Proto se bude rovněž nástupnický fond všech tří nyní samostatných fondů jmenovat Pioneer Trust.

Jak sami manažeři společností připomínají, jde zřejmě o zahájení procesu konsolidace na českém trhu kolektivního investování, kde dnes působí nepřiměřené množství subjektů. Analytici leckdy dokonce naráží u mnohých na skutečnost, že tají hodnotu čistého obchodního jmění na akcii, neprovádějí žádné obchody, případně správci jejich portfolií ani nevědí, že mají tuto funkci. Především však zánikem řady fondů z kuponové privatizace v rámci jejich povinného otevírání klesne hodnota majetku spravovaného dnes velkými investičními společnostmi, převážně vlastněných bankami. Vzhledem k tomu lze očekávat snahu o slučování těchto společností a jejich korunových fondů.

MMF24

Právě CA IB je svým způsobem podobný případ. Tyto fondy totiž původně spravovala investiční společnost Creditanstalt, kterou však mateřská rakouská banka prodala Agrobance poté, co v jejích kuponových fondech získal rozhodující podíl Motoinvest. Potom tyto fondy převzala nově založená společnost CA IB Fund Management, která i podle vyhlášení svých představitelů nyní došla k závěru, že jsou pro samostatný život příliš malé.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).