Menu Zavřít

Začaly vydělávat

9. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Hutní montáže

ebf - tip - debata

PRAHA (foj) - Společnost Hutní montáže je zřejmě z nejhoršího venku. Hospodaření firmy, která loni prodělala zhruba devadesát milionů korun, se letos vrátí do zisku. Vedení ostravského podniku očekává za letošní rok hrubý zisk ve výši třiceti milionů korun, což je o sto dvacet milionů lepší výsledek než loni. „Růst zisku očekáváme i v příštím roce. Před zdaněním by měl dosáhnout 44 milionů korun,“ nastínil další vývoj hospodaření generální ředitel Hutních montáží Miroslav Přecechtěl.
Ve firmě nastal obrat, který ještě loni čekal málokdo. Hovořilo se i o hrozícím krachu. Letos v březnu však Hutní montáže ovládla společnost Rex Invest, jež zahájila ve společnosti několikaměsíční restrukturalizaci. Nový vlastník změnil organizaci podniku, zjednodušil a zprůhlednil systém řízení a kompetencí. Do klíčových manažerských funkcí přišli noví lidé. Hutní montáže se zbavily i prodělečných aktivit, když letos prodaly výrobce ocelových konstrukcí v Moravském Krumlově.
„Chtěli jsme se soustředit na obory, ve kterých drží firma silnou tržní pozici,“ vysvětlil Přecechtěl. V tuzemsku mají Hutní montáže výsadní postavení v oblasti montáží ocelových mostů a vysokotonážních konstrukcí a zařízení pro energetické firmy a pro povrchové doly. V Evropě se zase firma etabluje při montážích ocelových mostů a energetických kotlů.
Společnost se navíc letos přejmenovala: z původního názvu Hutní montáže Ostrava vypadl název města. Nový majitel kromě toho rozhodl o přesídlení firmy do Ostravy - Vítkovic, do areálu strojírenského holdingu Vítkovice. S posledně jmenovanou společností totiž montáže uzavřely dohodu o vzájemné spolupráci. Firmy by se měly společně účastnit tendrů na komplexní dodávky strojírenských celků a ocelových konstrukcí, mimo jiné pro energetiku, dopravní stavby a petrochemii.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).