Menu Zavřít

Začátek G20: Merkelová mluvila o kompromisu, Trump o svých úspěších

7. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Účastníci summitu zemí G20, který dnes začal v Hamburku, by podle německé kancléřky Angely Merkelové měli ukázat ochotu ke kompromisu. Miliony lidí totiž věří, že summit přispěje k řešení problémů světa, řekla Merkelová na začátku odpoledního jednání o globálním obchodě. Že hledání kompromisu může být komplikované, naznačil první projev amerického prezidenta Donalda Trumpa, který podle diplomatů hovořil především o svých vlastních úspěších.

„Ty velké globální úkoly všichni známe a také víme, že nás tlačí čas. Řešení je proto často možné najít jen za předpokladu, že budeme připraveni ke kompromisu, že přiblížíme svá stanoviska,“ řekla Merkelová účastníkům jednání, mezi které patří i ruský prezident Vladimir Putin nebo jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Připravenost ke kompromisu bude zřejmě nejvíce potřeba během jednání o volném obchodě a ochraně klimatu. Trump totiž na rozdíl od ostatních účastníků summitu propaguje protekcionistická opatření a nechce naplňovat pařížskou dohodu o klimatu.

Právě Trump byl podle diplomatických zdrojů prvním, komu dnes Merkelová udělila slovo. Místo globálního obchodu ale Trump zpočátku hovořil hlavně o tom, jak se daří americké ekonomice od té doby, co je prezidentem. Zmínil se také o severokorejských raketových testech, i když ty v danou chvíli nebyly předmětem jednání.


Summit G20 provázejí obrovské protesty. Čtěte více


Po Trumpovi dostal slovo šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který zdůraznil pozici Evropské unie, jež podporuje volný obchod a další dohody o něm.

Merkelová dnes také poznamenala, že považuje za důležité rozdíly v názorech pojmenovat. Připomněla, že uskupení G20 reprezentuje dvě třetiny obyvatel světa a tři čtvrtiny světového obchodu. I proto podle ní od summitu miliony lidí hodně očekávají.

MMF24

„Řekli jsme, že musíme mnohem lépe sdílet informace,“ uvedla německá kancléřka na tiskové konferenci po prvním dni jednání. Velké ekonomiky také chtějí důsledněji zakročit proti financování terorismu a najít cesty, jak zabránit radikalizaci jednotlivců, která je někdy velmi rychlá. „Velmi intenzivně jsme diskutovali také o tématu internetu a terorismu,“ podotkla Merkelová. Země G20 podle ní od provozovatelů internetových serverů očekávají, že budou rychle mazat informace, které na nich sdílejí teroristé.

Čtěte také:

Horká půda pro G20. V Hamburku demonstrovaly tisíce lidí už týden před summitem

Merkelové se nelíbí pohled USA na globalizaci. Američané prý chápou svět jako kolbiště

Obchodní válka nad Atlantikem: Evropa se chystá na americká cla


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).