Menu Zavřít

Začátek letní sezóny ve znamení cenového poklesu. České chaty zlevňují, za roubenky si zájemci naopak připlatí i desítky procent

13. 6. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Začátek chalupářské sezóny provází zlevňování rekreačních nemovitostí. Za ty zájemci ve srovnání s prvním čtvrtletím zaplatí v průměru o pět procent méně
  • Nejvíce šly ceny dolů v Karlovarském a Ústeckém kraji. Zdražovalo se naopak v Praze a na Liberecku
  • Rekordní zdražování aktuálně provází typické české roubenky, jejichž cena se zvýšila i o desítky procent

Pro ty, kteří s pořízením chalupy doposud vyčkávali, máme dobrou zprávu. Průměrné ceny rekreačních objektů před sezónou klesají, přičemž důvodů je hned několik. Ke zlevňování přispěla třeba dlouhodobá stagnace cen na trhu se staršími rodinnými domy. Ty totiž zasáhla horší dostupnost hypoték, nákladnější rekonstrukce a energetická náročnost, jak vyplývá z údajů české platformy Bezrealitky.

Její kombinovaný cenový index, který poměřuje nabídkové ceny objektů i pozemků, oproti předchozímu kvartálu klesl hned v 11 krajích, přičemž průměrná cena objektů se oproti jaru snížila na 2,79 milionu korun, což představuje pětiprocentní rozdíl. Nižší je tato cena i oproti loňskému roku.

Roubenky atakují maxima

Vůbec největší propad je patrný v Karlovarském kraji, kde za chaty zájemci aktuálně zaplatí o 16 procent méně. Následují kraje Ústecký a Moravskoslezský. Pokud jde o hlavní město a okolní lokalitu, v Praze rostly ceny o 11 procent, ve Středočeském kraji je aktuálně mezikvartálně levněji o pouhé jedno procento. A obdobná situace pak panuje i na jižní Moravě, kde jsou ceny o tři procenta nižší.

Outstream Placeholder

Mezi těmi, kdo zdražovali, se kromě metropole nachází také Královéhradecký a Liberecký kraj, což je způsobeno širokou nabídkou pro oblasti tolik typických roubenek. Právě ty se totiž dostávají na cenová maxima. Výjimkou tak není ani zdražení v rozmezí 20 až 30 procent. 

Pro představu, ony „pohádkové“ chalupy se momentálně prodávají i za 15 milionů korun. Celkem se tak ceny rekreačních objektů v Královéhradeckém kraji zvedly o desetinu, v Libereckém je pak dráže o šest procent.

Uvažujete v dohledné době o koupi chaty, chalupy či roubenky?

„Jasně se ukazuje, že se trh s chalupami rozdělil na dvě části. Po loňském nadechnutí přestaly stoupat ceny běžných chalup a starších domů, vyžadujících celkovou rekonstrukci, neumožňující celoroční bydlení, často navíc v méně atraktivních lokalitách. Zájem přitom neklesá a objekty za dobrou cenu mizí z nabídky velice rychle,“ přibližuje generální ředitel Bezrealitky Martin Ponzer.

Nová cenová maxima dle něj naopak testují chalupy a domy, které mají buď nezpochybnitelnou architektonickou hodnotu, silný příběh, nebo čerpají z genia loci celé lokality. A jak se zdá, investorů, kteří jsou ochotni takové objekty kupovat, rozhodně není málo. „Vědí totiž, že z nabídky mohou v příštích letech opět na delší dobu zmizet,“ konstatuje Ponzer, podle kterého si trh dynamiku uchová i v druhé polovině roku. Z cenového hlediska nás pak čeká spíše období stagnace. Zlevňování totiž leckde umazalo celoroční růst.

EBF24

„Je jasné, že majitelé se budou snažit nabídkové ceny zvyšovat. Ale to z mého pohledu povede jen k delšímu pobytu nemovitosti v nabídce. S největší pravděpodobností tak bude i nadále trvat stav, kdy je při vyjednávání potřeba velkorysost obou stran,“ vysvětluje Ponzer s tím, že ačkoliv se bude opět zvyšovat kupní síla střední třídy, která je pro trh s chalupami zásadní, potrvá minimálně ještě jednu sezonu, než se takový jev projeví ku prospěchu majitelů.

Češi jsou v otázce chalupaření kreativní, k prodeji nabízejí útulné roubenky, předělané námořní kontejnery i prostorný pražský hausbót
Přečtěte si také:

Češi jsou v otázce chalupaření kreativní, k prodeji nabízejí útulné roubenky, předělané námořní kontejnery i prostorný pražský hausbót

Na cenách se v následujících měsících mohou navíc podepsat i zcela nové faktory. Vliv by mohla mít například skutečnost, že od letošního roku smějí obce výrazněji ovlivnit místní koeficienty, které spoluurčují výši daně z nemovitostí. A co víc, k růstu došlo právě v oblastech, kde se rekreační objekty často nacházejí. Roční poplatek za nemovitost se může lišit až o tisíce korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).