Menu Zavřít

Záchrana bank vyjde draho

1. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Irsko

WT100

Rozpočtový schodek Irska se letos vyšplhá na více než desetinásobek maastrichtského limitu a dosáhne 32 procent. Zadlužení země se přiblíží stu procentům hrubého domácího produktu. Na vině jsou rostoucí náklady na záchranu bankovního sektoru (EURO 38/2010). Irská vláda minulý čtvrtek potvrdila, že připravuje převzetí většinového kontrolního podílu v bankovní skupině Allied Irish Banks a další injekci do Anglo Irish Bank Corp. Centrální banka uvedla, že v nepříznivém scénáři vystoupají záchranné náklady k 50 miliardám eur, základní scénář počítá s celkovými 45 miliardami eur.
Loni Irsko hospodařilo s rozpočtovým schodkem čtrnáct procent HDP. Ministerstvo financí uvedlo, že chce úroveň deficitu do roku 2014 snížit pod unijní kritérium tří procent. O rozpočtové situaci země diskutovali koncem týdne také ministři financí eurozóny. „Můj dojem není, že by se Irsko potřebovalo schovat pod evropský deštník. Sdílíme názor, že irská vláda může vyřešit bankovní problémy bez evropské pomoci,“ uvedl šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Irský strážce státní pokladny Brian Lenihan prohlásil, že vláda v listopadu předloží čtyřletý plán, jak snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta hrubého domácího produktu. Irské desetileté dluhopisy se v závěru týdne obchodovaly s požadovaným výnosem kolem 6,5 procenta. Prémie vůči německým bondům se shodnou splatností narostla minulou středu na 4,54 bodu, ve čtvrtek se však snižovala v souladu s ostatními problémovými zeměmi EU (Španělska, Portugalska, Itálie). Zajišťovací kontakty proti riziku nesplácení irského dluhu klesly o 19 základních bodů na 451,5 základního bodu.
Otázkou je, jak se k silně zadluženému Irsku postaví ratingové agentury. Snížením úvěrového hodnocení pohrozila Moody’s Investors Service a konkurenční Standard & Poor’s. Prvně jmenovaná přitom minulý týden přistoupila ke snížení ratingu Španělska o jeden stupeň na „Aa1“ kvůli „značnému zhoršení“ finanční síly země a slabému výhledu ekonomického růstu.

Graf:
Předlužená země (v procentech) 2008; 2009; 2010 (odhad)
Veřjný dluh/HDP; 37,4; 57,7; 99,0
Schodek státního rozpočtu/HDP; 7,1; 14,3; 32,0
Pramen: Bloomberg.com

  • Našli jste v článku chybu?