Menu Zavřít

Záchranný padák

13. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Škoda Praha

PRAHA (flp) - Generální ředitel společnosti Škoda Praha Jiří Hurych spouští program stabilizace společnosti. Firma se za minulý rok dostala do ztráty ve výši 56 milionů při výkonech 1,1 miliardy korun a kromě špatných výsledků se podnik musí potýkat i s řadou soudních sporů. Minulý týden se navíc někteří zaměstnanci společnosti obrátili na ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka s žádostí o pomoc, protože se domnívají, že jejich podnik letos nedostojí svým závazkům. V dopise údajně také vyjádřili nespokojenost s novým vedením. Management podniku však má Rusnokovu důvěru, a Hurych tak může doufat, že jeho stabilizační program (viz box) vyvede pražské strojaře z problémů.
Na hospodaření podniku vrhá stín spor s elektrárenským kolosem ČEZ, který - ač vlastní třicet procent firmy- požaduje po Škodovce za zpoždění výstavby jaderné elektrárny Temelín stovky milionů korun. Hurych pro týdeník EURO připustil, že kapitalizace požadovaných pokut tuzemským energetickým hegemonem je řešením, o kterém se v současnosti intenzivně uvažuje. Firma si dokonce najala právní kancelář, jež by měla hrát roli prostředníka. Ten by měl najít pro obě společnosti přijatelný status quo.
Šéf Škody Praha také pro týdeník EURO komentoval situaci ohledně dalšího klíčového projektu - zakázky na výstavbu dvou bloků v čínské elektrárně Šentchou.
„Řízení projektových rizik ukazuje, že Škoda je bez problémů schopná dostát všem svým závazkům,“ řekl Hurych. Naopak v případě kontraktu na paroplynovou elektrárnu v mexickém Monterrey připustil škodovácký boss problémy. „V letošním finančním plánu s tímto projektem nepočítám,“ uvedl Hurych.
Tvrdým oříškem je i spor s plzeňskou jmenovkyní firmy o jméno. „Vypadá to, že spor nemůžeme vyhrát,“ komentuje vyhlídky Pražanů Hurych. „Značka je pro nás zásadní, bez té bychom se nemohli prosadit,“ dodává. Proto budou nutná jednání se Škodou Plzeň. Šéf pražského podniku předpokládá, že by mohly vyústit buď v přímé finanční vyrovnání, či v kompenzaci prostřednictvím určitého procenta z obratu, které by plzeňští strojaři od těch pražských dostali.
Stabilizační program bude Hurych na konci března obhajovat na valné hromadě před svými akcionáři. Hlavními jsou Fond národního majetku s 55, ČEZ s 29 a Škodaexport s deseti procenty. Informace, které má týdeník EURO k dispozici, uvádějí, že by případná kapitalizace dluhu ve prospěch ČEZ neměla ohrozit majoritní podíl státu.
Hurych tvrdí, že náklady na samotný program stabilizace nepřesáhnou 36 milionů korun. Díky restrukturalizaci by firma měla zlepšit obchodní výkonnost a uspořit náklady – alespoň jak věří její šéf - ve výši stovek milionů korun.

ebf - tip - debata

Stabilizace podle Hurycha

  • Zajistit efektivní realizaci projektů Temelín a Šentchou
  • Vyřešit právní spory
  • Zavést výkonnější organizační strukturu, motivaci a řízení lidských zdrojů
  • Posílit obchodní aktivity a připravit strategické obchodní aliance
  • Centralizovat treasury a zlepšit oblast řízení finančních rizik a controllingu
  • Nastavit systém plánování a reportingu napříč celou společností
  • Restrukturalizovat aktiva

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).